Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αυτοί διαλύονται, ορμάτε!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Χυσή ευκαιρία και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και για όλα τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, συνιστούν οι τωρινές ευρωεκλογές. 


Όλα τα αριστερά κόμματα θα αυξήσουν το ποσοστό τους στις 25 Μαΐου, αλλά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να κάνει πραγματικό άλμα αναφορικά με την εκλογική της επιρροή.

Οι πρωτοφανείς δυνατότητές της θα αποδειχθούν σε πρώτη φάση την ερχόμενη Κυριακή, με το αποτέλεσμα που προσδοκούμε να σημειώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάνω από... 2.200 (!) υποψήφιους κατεβάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφέρειες και τους δήμους. Ποτέ άλλοτε δεν είχε τόσους υποψήφιους, γεγονός που είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει και σε πρωτόγνωρα αποτελέσματα στις περιφέρειες και σε όσους δήμους κατεβαίνει.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να αυξήσουμε οριακά το ποσοστό μας. Πρέπει να επιδιώκουμε να κάνουμε άλμα! Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βρίσκονται σε φάση κυριολεκτικής διάλυσης και τα ολέθρια γι' αυτούς αποτελέσματα τόσο των δημοτικών όσο κυρίως των ευρωεκλογών θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αποσύνθεσής τους. Συμπεριφέρονται ήδη σαν πανικόβλητος συρφετός!
Ο καθένας προσπαθεί να σώσει τό πολιτικό του τομάρι και δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο. «Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμιά περίπτωση» δηλώνει λόγου χάρη ο Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤΙ.
«Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς εμάς» είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Χωρίς τον προοδευτικό πόλο», είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος εννοώντας προοδευτικό πόλο το... ΠΑΣΟΚ (!) του μνημονιακού δωσιλογισμού, «δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες». «Από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα αυτό δεν υπάρχει επιστροφή» επέτεινε την πίεση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης», δήλωσε ο Βενιζέλος, «αν δεν έχεις την εντολή ή έστω την ανοχή, την κατανόηση του ελληνικού λαού».

Σιγά μην πάσχει από... δημοκρατικές ευαισθησίες ο Βενιζέλος και θέλει «νομιμοποίηση»! Απλώς αντιλαμβάνεται ότι επέρχεται σε δύο εβδομάδες η καρατόμησή του και κοιτάει να δει μήπως μπορεί να τη γλιτώσει βγάζοντας ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και ρίχνοντας έτσι τον Σαμαρά! Ό,τι και να κάνει πάντως αποκλείεται να τη γλιτώσει, αν φυσικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι τόσο κακά για το ΠΑΣΟΚ όσο αναμένονται.

Στη συζήτηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ παρενέβη και η ακροδεξιά πτέρυγα του. «Θέλουμε η χώρα το βράδυ των εκλογών να είναι μια χώρα η οποία θα υποστεί τα όσα έχουν υποστεί κράτη όπως η Ουκρανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής;» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στον Βόλο, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους, καθώς νομίζει ότι έτσι θα τους υποχρεώσει να... ρίξουν ψήφο στο ΠΑΣΟΚ! Κούνια που τον κούναγε!

Ούτε ο ομοϊδεάτης του Γρηγοράκου Θόδωρος Πάγκαλος δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Βενιζέλου και όσων έχουν απομείνει να τον στηρίζουν. «Είναι ένας άθλιος και αφελής εκβιασμός» δήλωσε ο Πάγκαλος, χαρακτηρίζοντας «πράξεις αυτοκτονίας» την τακτική Βενιζέλου.
Ως και ο Γρηγοράκος, δύο μέρες αργότερα, ομολόγησε ότι ο πολιτικός «απαγχονισμός» του Βενιζέλου και των περί αυτού είναι βέβαιος, αν το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά κακό στις ευρωεκλογές. «Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξει θέμα ηγεσίας, αν πάμε στο 4% και στο 3%; Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει, αν τα ποσοστά του στις εκλογές συρρικνωθούν» είπε μεταξύ άλλων.

Δεν είναι καλύτερη η θέση του Σαμαρά, όσο κι αν το κόμμα του δεν εμφανίζει αυτή την εικόνα απερίγραπτου εσωτερικού χάους του ΠΑΣΟΚ. Οι δεξιοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι, καραμανλικοί και μητσοτακικοί, του την έχουν «στημένη» και είναι έτοιμοι να τον κατασπαράξουν, αν το ποσοστό της ΝΔ κινηθεί γύρω στο 20%.
Το γεγονός άλλωστε ότι η ΝΔ πιθανότατα δεν θα πάρει ούτε τον Δήμο της Αθήνας ούτε της Θεσσαλονίκης ούτε του Πειραιά, που σχεδόν πάντα ήταν δικοί της, είναι το πρώτο βαρύτατο πλήγμα κατά του Σαμαρά, το οποίο φυσικά θα αξιοποιήσουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι στη ΝΔ.

Μόνο η αποχή μπορεί πια να τον σώσει από τη συντριβή στις ευρωεκλογές. Αν η αποχή ξεπεράσει ακόμη και το... 60% (!), ο Σαμαράς δεν αποκλείεται να τη γλιτώσει. Πρώτον, διότι έτσι κι αλλιώς το ποσοστό της ΝΔ θα είναι μαθηματικά ψηλότερο με τις ίδιες ψήφους επειδή πρωτίστως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν ψηφίζουν ΝΔ, θα βρεθούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανίκανα να καλύψουν τα έξοδα δεύτερης μετακίνησης στην επαρχία, δεύτερον, γιατί αν μόνο το 40% πάει στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει υπεροχή από τη ΝΔ τουλάχιστον... δέκα (!) εκατοστιαίων μονάδων, για να ανατραπεί η κυβέρνηση του σύγχρονου «Τσολάκογλου».

Εμείς φυσικά και θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως από μόνο του δεν λύνει πώς θα ενισχυθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Απαιτείται η αποφασιστική μάχη όλων μας για να ψηφιστούν οι συνδυασμοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρώτα απ' όλα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή και κατόπιν να αξιοποιήσουμε αυτή την αναμενόμενη επιτυχία μας, για να δώσουμε από πολύ καλύτερη θέση τη «μητέρα των μαχών» στις ευρωεκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός θα διαλύει με την ψήφο του το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μην καταλάβει ενισχυμένη θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό! Τη δικαιούνται και θα την πάρει!

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 11-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :