Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

H γιαγιά και το κατά Σαμαρά πλεόνασμα

Του Παναγιώτη Μαυροειδή*

Αν είχε η γιαγιά μου ρόδες θα ήταν πατίνι»...

Προτίμησα αυτή την light εκδοχή από τη γνωστή αυθεντική λαϊκή ρήση, για λόγους ευπρέπειας και αποφυγής της περί σεξισμού συζήτησης.



Πότε όμως μας έρχεται στο νου, μια τέτοια έκφραση; Μα, όταν έχουμε εξωφρενικά υποθετικά σενάρια, στη σφαίρα της φαντασίας και του απίθανου! Συνήθως αυτό συμβαίνει σε συλλογισμούς που έχουν τουλάχιστον δύο απίθανα ‘’θα’’.

Ας σκεφτούμε τι θα μας απαντήσει ένας συνάδελφός μας στη δουλειά αν του πούμε: ‘’Αν θα έβρισκα μια νέα δουλειά φέτος με 50% μεγαλύτερο μισθό και αν θα μου χάριζε η τράπεζα το δάνειο, τότε θα τους έγραφα όλους, μαζί και το αφεντικό, στα παλιά μου τα παπούτσια’’. Μην το δοκιμάσετε, θα λουστείτε την γνωστή φράση.

Πάμε τώρα στη συζήτηση περί πλεονάσματος.

Ας ξεκινήσουμε από τις δύο ειδήσεις που δημιουργούν αντίθετες εντυπώσεις και τελικά σύγχυση.

Πρώτο: Η ΕΛΣΤΑΤ και η Εurostat ανακοίνωσαν ότι το 2013 η Ελλάδα παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα

Δεύτερο: Η κυβέρνηση (σε συμφωνία με την τρόικα!) ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα

Ταιριάζουν αυτά τα δύο; Ναι, αλλά μόνο κατά τη λογική της παραπάνω σοφιστείας με την οποία ξεκινήσαμε.

Τα παίρνουμε με τη σειρά λοιπόν.

Πρώτο: Δημοσιονομικό πλεόνασμα ή έλλειμμα σημαίνει Έσοδα- Έξοδα.

Η Eurostat και όλες οι εθνικές στατιστικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ, όπως και της Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ), χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα (ESA) για την καταγραφή των δημοσίων οικονομικών. Βάσει αυτής της μεθοδολογίας, αλλά και της κοινής λογικής, η Εurostat και η ΕΛΣΤΑΤ, κάνοντας την ....επαναστατική πράξη της αφαίρεσης, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το 2013 στην Ελλάδα το ταμείο ήταν μείον (-) και προέκυψε δημοσιονομικό έλλειμμα 23,1 δισ. ευρώ.

Δεύτερο: Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν στα έξοδα δεν περιληφθούν οι τόκοι των δανείων.

Η είδηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πολύ κακόηχη τόσο για την κυβέρνηση και τα κόμματά της εν όψει των εκλογών, όσο και για την τρόικα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των μνημονίων. ‘Έτσι λοιπόν εισάγεται ένας νέος όρος: Πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα. Αυτό προκύπτει με την αφαίρεση από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, των δαπανών για τόκους, οι οποίοι για το 2013 ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ.

Ας μη συζητήσουμε τώρα σε τι βοηθάει αυτός ο όρος. Αν κάνει αυτή την βολική αφαίρεση ο μνημονιακός παπαγάλος βρίσκεται μπροστά σε νέα έκπληξη: Το πρωτογενές αποτέλεσμα του ελληνικού προϋπολογισμού το 2013 ήταν ελλειμματικό κατά 15,8 δισ. Ευρώ!

Άρα λοιπόν ούτε το λεγόμενο ‘’πρωτογενές πλεόνασμα’’, μας κάνει. Για την ακρίβεια χρειαζόμαστε μια τροποποίηση του ορισμού του.

Τρίτο: Το ...πειραγμένο ‘’πρωτογενές έλλειμμα’’ είναι προϊόν ειδικής συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας.

Εδώ έρχεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας: εξαιρούνται από το πρωτογενές αποτέλεσμα τα έσοδα και οι δαπάνες που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ποσά της στήριξης των τραπεζών (έξοδα προσωρινού χαρακτήρα)! Αυτά, για το 2013 ήταν 19,3 δισ. ευρώ. Με αφαίρεση αυτής της δαπάνης, το πρωτογενές αποτέλεσμα από έλλειμμα (15,8 δισ. ευρώ) μετατρέπεται σε πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επειδή όμως πρέπει να αφαιρεθούν και κάποια έσοδα προσωρινού χαρακτήρα τα οποία εξαιρούνται και αυτά του πρωτογενούς ισοζυγίου, το πρωτογενές πλεόνασμα που αναγνωρίζει η τρόικα διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώστε ότι στην οργάνωση και πλασάρισμα αυτής της κυνικής απάτης δεν εμπλέκεται μόνο η κυβέρνηση της ακροδεξιάς ΝΔ και του ήδη ανύπαρκτου ΠΑΣΟΚ, αλλά μεγαλοπρεπέστατα η ίδια η ΕΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να εξαγνίζει και θέλει μάλιστα να την ...διοικήσει με πρόεδρο τον Τσίπρα

Ας επανέλθουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Μπείτε σε ένα καφενείο και πείτε δυνατά:

‘’Αν δεν θα πληρώσω τους τόκους του δανείου μου αυτό το μήνα και αν δε θα υπολογίσω την επισκευή της στέγης που μου πρόκυψε σαν ‘’έκτακτη’’ ανάγκη μετά από χρόνια εγκατάλειψης, τότε έχω ένα μεγάλο περίσσευμα και κερνάω τους πάντες’’.

Θα εισπράξετε φυσικά τη γνωστή αγαπημένη φράση με τη γιαγιά. Θα την αντιμετωπίσετε μάλλον με χαμόγελο, διότι και εσείς, έχοντας το μυαλό σας στη θέση του, θέλατε απλά να αστειευτείτε και να διασκεδάσετε την κατάσταση.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν αστειεύονται.

Με την απάτη του πρωτογενούς πλεονάσματος και τα ‘’500άρικα ανοχής’’ που μοιράζουν μαζί με τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε ανθρώπους που οι ίδιοι ρήμαξαν, επιδιώκουν να συνεχίσουν την εργατική γενοκτονία στην Ελλάδα.

Ας μη το καταπιούμε. Ας τους καταδικάσουμε με τον πιο βαρύ, τον πιο βαθύ, τον πιο ενοχλητικό τρόπο που είναι η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής, συγκρουσιακής, αντιΕΕ αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


*Ο Παναγιώτης Μαυροειδής, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


Πηγή: Rafina news

Δεν υπάρχουν σχόλια :