Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

14 Νοέμβρη: Πανευρωπαϊκή απεργία και δράσεις

Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης στενάζουν κάτω από την «μπότα» της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση στον ευρωπαϊκό νότο. Μέρα απεργιακής κινητοποιήσεις και δράσης έχουν κηρύξει την Τετάρτη 14 Νοέμβρη μια σειρά συνδικάτα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Είναι η πρώτη φορά που σωματεία και ομοσπονδίες από την Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και άλλες χώρες αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια συντονισμένη προσπάθεια για απεργία ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ στις χώρες τις Ευρώπης. Η ημερομηνία τέθηκε αρχικά απ' την Πορτογαλία με την κήρυξη 24ωρης απεργίας, στην συνέχεια και στην Ισπανία κηρύχθηκε 24ωρη απεργία από την (αναρχοσυνδικαλιστική) CGT, ενώ στην Ιταλία αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασίας από την μεγαλύτερη συνομοσπονδία CGIL. Απεργίες αποφασίστηκαν επίσης στην Κύπρο και τη Μαλτα, ενώ δράσεις αλληλεγγύης με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αγγλία, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Ελλάδα, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αποφάσισε μόλις μια 3ωρη στάση εργασίας. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η γραφειοκρατική και πλήρως υποταγμένη «Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων» που καλεί “σε ημέρα δράσης και αλληλεγγύης στις 14 Νοεμβρίου 2012 για να κινητοποιήσει το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα”, ξεχνώντας στο πλαίσιό της ακόμα και την αναφορά της λέξης Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά τον ένοχο για τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές σε όλες τις χώρες, δηλαδή την καπιταλιστική κρίση και το κεφάλαιο. Υποταγμένες σε αυτό το πλαίσιο και οι εγχώριες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες παρά τις προηγούμενες αγωνιστικές κορώνες, κήρυξαν την ξέπνοη 3-ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη (12.00-15.00 μ.μ. με συγκέντρωση στις 1.00 στην Κλαυθμώνος), συνταγή για μια χωρίς μαζικότητα, συμβολική κίνηση της γραφειοκρατίας.

Και αυτό, την ώρα που αρχίζουν οι απολύσεις στο δημόσιο, προωθούνται τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το «μνημόνιο 3» και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση. 

Γι΄ αυτό, οι αγώνες τώρα πρέπει να περάσουν στα χέρια των εργαζόμενων και όχι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδιών που δίνουν απλά αγώνα διαμαρτυρίας, χωρίς σχέδιο ανατροπής και συνέχειας. Να οργανωθεί η αντίσταση και η πάλη για την ανατροπή με λαϊκά όργανα πάλης και επιβολής της θέλησης του λαού, κόντρα στη σύγχρονη "χούντα" των κυβερνήσεων, της τρόικα, της ΕΕ και του ΔΝΤ, κόντρα στο σύγχρονο μεσαίωνα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας.

Σημαντική πλευρά αυτών των αγώνων είναι ο πραγματικός και μαχητικός συντονισμός και η κοινή πάλη με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης, κόντρα στην ΕΕ του κεφαλαίου και των Πολυεθνικών. Για να διαγραφούν τα ληστρικά χρέη, να εκδιωχθούν οι τρόικες και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Για να προβληθεί σε όλο το νότο, σε όλη την Ευρώπη η μόνη πολιτική πρόταση και προοπτική για την εργαζόμενη πλειοψηφία: η αντικαπιταλιστική πάλη και ανατροπή, για να περάσει τώρα το τιμόνι της κοινωνίας στα χέρια των εργαζομένων και του λαού. Μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε!

Πηγή:narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :