Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αριστερή Συσπείρωση για Eurogroup: Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη.







Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη. 
Εδώ και τώρα πλήρης διαγραφή του χρέους,
 έξοδος από ευρώ και ΕΕ, η μόνη λύση! 

Η κυβέρνηση, τα αστικά επιτελεία και οι μηχανισμοί τους, με φτηνούς πανηγυρισμούς, αφού παρακολούθησαν ως θεατές τη σύνοδο του Eurogroup, τώρα προσπαθούν να εμφανίσουν τη δέσμευση της χώρας στη δανειακή σύμβαση για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια ως επιτυχία. Εμφανίζονται ως νικητές, που κατάφεραν να πάρουν τη δόση των 44 δις, αφού ρήμαξαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και αφού μέσα στα τέσσερα χρόνια της κρίσης έχει συρρικνωθεί η οικονομία κατά 25% και έχει εξαθλιωθεί ο λαός. 

Και με τη νέα αυτή συμφωνία των ιμπεριαλιστικών κύκλων της ΕΕ και των ΗΠΑ ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλύτερο.
· Από τα 44,7 δις για τις εσωτερικές ανάγκες θα αξιοποιηθούν 5,7 δις για να καλύψουν το πρωτογενές έλλειμμα και να «βοηθήσουν στην ανάπτυξη». Τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επαναγορά ομολόγων, τις πληρωμές τόκων. 
· Για να πάρει η κυβέρνηση το σύνολο τη δόσης θα απαιτηθούν νέα μέτρα που θα προκύπτουν από αξιολόγηση της τρόικα και το ποσό θα μπορεί να εκταμιευθεί στο σύνολο του τον 3/13 και αν περάσει τις «εξετάσεις». 
· Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε νέες αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι στόχοι όπως περιγράφονται στη νέα συμφωνία για μείωση του χρέους κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022,, όσο δηλαδή ήταν πριν την έναρξη των προγραμμάτων σταθεροποίησης και των μνημονίων. 
· Ο στόχος για το ύψος του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως τέθηκε από το Eurogroup, είναι φρούδα ελπίδα διότι προϋποθέτει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014 περισσότερο από 4% ετησίως. 
· Όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, από τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα το 30% του πλεονάζοντος θα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Παράλληλα θα παρέχεται στη τρόικα πλήρης έλεγχος στον ειδικό λογαριασμό για το χρέος και θα χρησιμοποιούνται, όχι μόνο οι πραγματικές εκτιμήσεις για το χρέος, αλλά και οι προβλεπόμενες. Στο σημείο του ασφυκτικού ελέγχου από ειδική ομάδα, επέμενε άλλωστε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί "υπό προϋποθέσεις". 
· Η υποτιθέμενη βραχυπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 δις ευρώ είναι κάλπικη. Πρόκειται για μέτρα που πάρθηκαν από το Eurogroup για την επαναγορά μέρους κρατικών ομολόγων -σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία, αλλά υψηλότερη από την πραγματική και που θα βγάλει και πάλι κερδισμένους τους τοκογλύφους- από επιστροφή των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ -με την αγορά φθηνών ελληνικών ομολόγων, όταν το ελληνικό κράτος τα πλήρωνε στην ονομαστική τους τιμή- με τη μείωση κατά 1% του επιτοκίου του δανείου του 2010 -που ήταν 5-6%- και άλλες τοκογλυφικές ρυθμίσεις. 

Στην πραγματικότητα το δημόσιο χρέος, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται κατά 43,7 δις,το μεγαλύτερο δε μέρος του πάει στις τράπεζες και θα καλεστεί να το πληρώσει ο λαός για να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα και οι ιδιωτικές τράπεζες. 

Ακόμα είναι σίγουρο και περιγράφεται και από δικές τους αναλύσεις, ότι θα απαιτηθεί νέο κούρεμα του χρέους -που είναι μια μορφή χρεοκοπίας- ή θα υπάρξει καθολική χρεοκοπία σε εναλλακτική περίπτωση, όταν θα έχουν αντισταθμιστεί οι κίνδυνοι. 

Ο λαός οδηγείται σε ένα μόνιμο και εκβιαστικό καθεστώς απειλής χρεοκοπίας. Οι εργαζόμενοι και τα ήδη χρεωκοπημένα φτωχά λαϊκά στρώματα, μόνο νέα δεινά και ακόμα περισσότερη εξαθλίωση μπορούν να περιμένουν από τη νέα αυτή συμφωνία. Το μεγάλο κεφάλαιο, η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αξιοποιήσουν αυτό το εκβιαστικό καθεστώς για νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, για την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας και παιδείας, για το ξεπούλημα και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία. 

Ξετσίπωτα άλλωστε, οι θιασώτες και πανηγυριώτες της «νέας συμφωνίας», το λένε καθαρά και το συμφώνησαν: «όλα τα χρήματα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όλα τα χρήματα από τις περικοπές , θα καταλήγουν στις τράπεζες και την αποπληρωμή του χρέους». 

Είναι σαφές, πως ο δρόμος των μνημονίων, δεν φέρνει καμία οικονομική ευημερία και προοπτική, αλλά μόνο καταστροφή για τους εργαζόμενους και το λαό. Καταρρέουν επίσης μέσα και από αυτή τη συμφωνία όλες οι αυταπάτες, πως υπάρχει διέξοδος εντός € και ευρωζώνης, ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές εντός των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική μέσα από το μαζικό κίνημα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί σωτηρία για τους εργαζόμενους, το λαό και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έχουν ήδη χρεοκοπήσει. 

Οι εργαζόμενοι και λαός μπορούν να νικήσουν! 

Με συνεχείς ανυποχώρητους αγώνες για την πλήρη διαγραφή του χρέους, χωρίς υποσημειώσεις και παραπομπές σε επιτροπές «σοφών και ειδικών», για την κατάργηση των μνημονίων, για την έξοδο της Ελλάδας από το € ,την ευρωζώνη και την Ε.Ε., για την εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, για την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων σε επίπεδα ζωής και όχι επιβίωσης, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. 

Να ανατραπεί τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση των μνημονίων, του κεφαλαίου, της τρόικας, ΕΕ και ΔΝΤ. 

Αθήνα, 28 Νοέμβρη 2012
Αριστερή Συσπείρωση


1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.