Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ελευθερία λόγου και κυβέρνηση συγκρούονται πια

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Eξέπληξε προφανώς τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της να κόψει εντελώς τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη από την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση». 

Δεν της ήταν προδήλως αρκετό ότι ήδη από τον Σεπτέμβρη είχε ακρωτηριάσει την εκπομπή τους κατά το δίωρο 8 με 10 το πρωί, παρά την υψηλή και άκρως ασυνήθιστη για κρατικό κανάλι τηλεθέασή της. Το ότι οι δύο προαναφερθέντες δημοσιογράφοι δεν είναι κυβερνητικά φερέφωνα δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία «απόλυσης» τουλάχιστον δημοσίως. 
Δεν θα υποκριθούμε ότι δεν γνωρίζουμε βεβαίως πως αυτή είναι η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από την εκπομπή οι δύο παρουσιαστές της, οι οποίοι συνέτειναν επί σειρά ετών με τη δημοσιογραφική δουλειά τους στη θεαματική βελτίωση της εικόνας της κρατικής τηλεόρασης στα μάτια των Ελλήνων πολιτών - σε βαθμό που να εισαχθεί ο όρος «δημόσια» τηλεόραση χωρίς να προκαλεί καγχασμό, σαρκαστικά σχόλια και απαξιωτικές ειρωνικές παρατηρήσεις.

Νομίζουμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ και εκείνοι οι υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες που την πίεσαν προς την κατεύθυνση αυτή διέπραξαν μεγάλο λάθος ακόμη και για τα στενά κομματικά τους συμφέροντα. Λύση υπάρχει και είναι απλή: Να ανακαλέσει η διοίκηση της ΕΡΤ την εσφαλμένη απόφαση της και να επαναφέρει τους δύο παρουσιαστές στην εκπομπή τους. Δεν καταλαβαίνουμε τι μπορεί να ωφεληθεί ο Αντώνης Σαμαράς επαναφέροντας την ΕΡΤ στο καθεστώς της... ΥΕΝΕΔ επί χούντας. Ούτως ή άλλως πληθώρα δημοσιογράφων στο κυβερνητικό κανάλι μεταφέρει με ενθουσιασμό τις κυβερνητικές θέσεις, όσο απεχθείς και αν είναι αυτές, στον ελληνικό λαό. Επιπροσθέτως, πρέπει να επανέλθει στο ρεπορτάζ από το «ψυγείο» στο οποίο τοποθετήθηκε ακαριαία ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Χρήστος Δάντσης επειδή τόλμησε να πει ότι η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με αστυνομοκρατούμενη πόλη, πράγμα εντελώς αληθινό, κατά την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα αποδοκιμάστηκε από κάποιους Θεσσαλονικείς.
Η ανοχή της κυβέρνησης Σαμαρά στην ελευθερία του λόγου των μέσων ενημέρωσης έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, ενδεχομένως ανεπανόρθωτο και σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της σύλληψης από... λόχο αστυνομικών του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη επειδή δημοσίευσε στο περιοδικό «Hot Doc» τη διαβόητη «λίστα Λαγκάρντ». 
Πρωτοσέλιδο κορυφαίο θέμα στην παγκόσμια έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Κορυφαίο επτάστηλο θέμα στη δεύτερη σελίδα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, λεπτομερής ανταπόκριση στη γαλλική «Λε Μοντ», και πάει λέγοντας. Τα σχόλια καθόλου κολακευτικά για την κυβέρνηση Σαμαρά. «Η διογκούμενη σαν χιονοστιβάδα υπόθεση εγείρει ερωτήματα γύρω από την ελευθερία του Τύπου και την προθυμία της Ελλάδας να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή», γράφουν χαρακτηριστικά οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και συνεχίζουν: «Από τη σύλληψη και την απελευθέρωση του την ίδια μέρα ο κ. Βαξεβάνης έχει γίνει λαϊκό σύμβολο ως σταυροφόρος εναντίον ενός διεφθαρμένου συστήματος, στο οποίο οι πολιτικοί θεωρούνται ότι προστατεύουν τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ελίτ εις βάρος των απλών Ελλήνων που υποφέρουν από χρόνια λιτότητα».

Η αμερικανική εφημερίδα θέτει και ένα άλλο σοβαρό θέμα. «Η υπόθεση προκάλεσε επίσης έναν διάλογο γύρω από το αν ένας δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου εις βάρος της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου», γράφει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει πολλές πλευρές, κάποιες από αυτές σκοτεινές. Αυτές είναι θέμα άλλης συζήτησης. Το βέβαιο όμως είναι ότι στα μάτια των Ελλήνων φαντάζει εξωφρενικό μια τεράστια ομάδα αστυνομικών και ένας εισαγγελέας να ψάχνουν μέσα στη νύχτα από σπίτι σε σπίτι στη βάση πληροφοριών μυστικών υπηρεσιών έναν δημοσιογράφο που κατηγορείται για... πλημμέλημα!!!.

*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΜΟΔΙΚΕΣ