Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

MAA για το Eurogroup: Χειρότερο και από το PSI

"Χειρότερο και από το PSI - Κατεπείγον το Σχέδιο Β". Δήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για το Eurogroup
"H απόφαση του Eurogroup είναι νεκρή από τη γέννησή της. Γιατί λείπουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να επιβιώσει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα για το ελληνικό χρέος. 
Πρώτα και κύρια η προοπτική ανάπτυξης. Αυτή αποκλείεται 100%, πολύ περισσότερο μετά τα νέα μέτρα νέου περιορισμού της όποιας αγοραστικής δύναμης είχε μείνει στον κόσμο της εργασίας - σε όσους δεν έχουν μείνει άνεργοι και αδέκαροι. Σήμερα, στην Έκθεσή του για τη διεθνή οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει τη χειρότερη επίδοση από όλα τα μέλη του: - 4,5% ύφεση. Με τέτοιες συνθήκες τίποτε δεν θα μείνει όρθιο μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται για ένα σχέδιο επί χάρτου, όπως-όπως, που κρύβει τις διαφωνίες. Είναι πολύ εύστοχος ο χαρακτηρισμός που έδωσε στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης η Financial Times: "fudge", δηλαδή "παραμύθι", "μούσια".

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται - μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αγορά ομολόγων με τις τιμές της δευτερογενούς αγοράς - αποτελούν μια εντελώς νοθευμένη, συρρικνωμένη και δειλή έκδοση του PSI. Kαι είδαμε που φτάσαμε με το PSI, παρά την ογκώδη διαγραφή χρέους που περιείχε, μέσα σε λιγότερους από εννέα μήνες - σε ακόμα πιο απελπιστική και δραματική θέση. Και τώρα το επίπεδο του ΑΕΠ είναι πιο χαμηλό, η υφεσιακή δυναμική πιο ισχυρή, οι περικοπές της τρόικα βαθύτερες.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βαρύνεται με νέες ευθύνες γιατί δεν έβγαλε κανένα απολύτως συμπέρασμα από την παταγώδη αποτυχία του PSI, γιατί πέρασε το νέο οδοστρωτήρα των αντικοινωνικών μέτρων, γιατί επιβάρυνε την Ελλάδα με νέες μη πραγματοποιήσιμες δεσμεύσεις, γιατί λειτουργεί ως Γραφείο της Ευρωζώνης στην Αθήνα και θέτει το ευρώ πάνω από τις ανάγκες χώρας και λαού.

Η θέση της αντιπολίτευσης - ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων - ότι με μια άλλη διαπραγμάτευση θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αποτελεί συνηγορία στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ότι υπό άλλες συνθήκες θα γίνονταν καλοί και φιλικοί για την Ελλάδα, και τροφοδοτεί το μεγάλο ψέμα και το μεγάλο φόβο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει εκτός ευρώ.

Μόνο με ένα τρόπο μπορεί να αλλάξει η πορεία, η προοπτική, η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας: εφόσον αλλάξει το πλαίσιο, με την παύση πληρωμών και την αποχώρηση από το ευρώ. Με την προώθηση του Σχεδίου Β΄, που γίνεται όλο και πιο αναγκαίο, πριν η καταστροφή γίνει ολοκληρωτική."

Αθήνα 27.11.2012

Πηγή: tometopo.gr