Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΖΕΙ ...την παγκόσμια αλητεία.

Του Νίκου Η. Κασίμη
Δώστε τέλος σ΄αυτή την ατελείωτη αδικία και ... αλητεία.

Στο βιβλίο της Tanya Reinhart "ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ πως να δώσουμε τέλος στον πόλεμο του 1948" διαβάζουμε μερικά, από πλήθος, αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν την Ισραηλο-Παλαιστινιακή "διένεξη".
Ο Νόαμ Τσόμσκυ γράφει για την προσπάθεια της Ράϊνχαρτ:
"Η ενημερωτική και καυστική ανάλυση της Τάνυα Ράϊνχαρτ δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Πρέπει να τη διαβάσουν όλοι με προσοχή και να τη λάβουν σοβαρά υπόψη".
Πως δημιουργήθηκε λοιπόν αυτή η ... ατελείωτη, 64χρονη παρακαλώ(!), στρατιωτική κατοχή των Ισραηλινών;
Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948 μετά το τέλος ενός πολέμου που οι Ισραηλινοί αποκαλούν "πόλεμο της Ανεξαρτησίας" και οι Παλαιστίνιοι "Νάκμπα" (η καταστροφή).
Σ΄αυτόν τον πόλεμο περισσότεροι από 1.380.000 Παλαιστίνιοι (περισσότεροι από τον μισό Παλαιστινιακό πληθυσμό) εκδιώχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, από την πατρίδα τους. Η απόφαση 194 του Ο.Η.Ε. στις 11/12/48 επέβαλε την επιστροφή των εκδιωγμένων (προσφύγων [!] κατά τους Ισραηλινούς) Παλαιστινίων αλλά οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν. Έτσι, το έδαφος του Ισραήλ αποκτήθηκε μέσω της εθνοκάθαρσης των αυτόχθονων Παλαιστινίων κατοίκων.

Το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτ. όχθη (Ιορδανία) της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά (Αίγυπτο) και τα υψίπεδα του Γκολάν (Συρία). 
Το 1982 ο Αριέλ Σαρόν, με πρόσχημα τον αφανισμό της Ο.Α.Π., κάνει πόλεμο στο Λίβανο με απολογισμό 11.000 ανθρώπινες απώλειες. Την περίοδο 1987-1993 γίνεται η πρώτη Παλαιστινιακή "Ιντιφαντ" (εξέγερση)και το 1988 πραγματοποιείται σύσκεψη του Παλαιστ. Εθνικού Συμβουλίου. Το 1993 επιτυγχάνεται η Συμφωνία του Όσλο για αποχώτηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα. Το 2000 αποχωρούν τα ισραηλινά στρατεύματα από το Λίβανο.

Ο σύμβουλος του πρ. Κλίντον στα Αραβικά θέματα, Ρόμπερτ Μάλλεϋ, γράφει στους N.York Times και Ha' Aretz (10/07/2001) :"βάσει των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. 181, 242, 338 και των, εκ των υστέρων, υποχωρήσεων των Παλαιστινίων καμμιά άλλη Αραβική χώρα δεν θα έκανε τέτοιες υποχωρήσεις".
Οι ιστορικοί δεσμοί του παλαιστινιακού λαού με τη γη τους είναι πολύ περισσότερο επίκαιροι από ποτέ. Μέχρι το 1948 ζούσαν σε ολόκληρη την εδαφική έκταση της Παλαιστίνης/Ισραήλ. Πολλοί που θυμούνται τα σπίτια της παιδικής τους ηλικίας σ΄αυτά τα εδάφη είναι ακόμη εν ζωή. Παρά ταύτα συνφώνησαν να παραχωρήσουν το 78% της πατρίδας των γονιών και των πρεσβυτέρων τους. Η διχοτόμηση της χώρας, σύμφωνα με τα δεδομένα των συνόρων πριν το 1967, θα άφηνε στους Παλαιστίνιους ένα 22% της "αυθεντικής" τους πατρίδας.

Η Τάνυα Ράϊνχαρτ "αποκαλύπτει την εξαπάτηση που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι...". (εφημ. Le Monde)"Η συγκλονιστικότερη κριτική σήμερα για την πολιτική του Ισραήλ απέναντι στο λαό των Παλαιστινίων......Μακάρι να το διάβαζε και κάθε Αμερικανός, για την περίπτωση που από άγνοια υποστηρίζει την στρατιωτική κατοχή των Ισραηλινών". (Edward W. Said).

Το βίντεο συγκλονίζει, η ιστορική αναδρομή προβληματίζει και δημιουργεί οργή και ερωτηματικά. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται! Γιατί;


Νίκος Η. Κασίμης
prafti05@gmail.com

Πηγή:environment.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :