Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Ξεχείλισε το ποτήρι η φρίκη της Σαλαμίνας

Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με επίσημη ανακοίνωση, καταδικάζει «τη βάναυση και δειλή επίθεση σε Αιγύπτιο πολίτη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σαλαμίνας».

Ο πρέσβης Τάρεκ Αντελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα διεθνή ΜΜΕ, δήλωσε ότι«στηρίζουμε πλήρως το θύμα και είμαστε αποφασισμένοι να δούμε την απονομή Δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης αποζημίωσης».

Η πρεσβεία, πρόσθεσε, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές, ώστε να συλληφθούν όλοι οι δράστες και να απονεμηθεί αμέσως δικαιοσύνη.
Η σοκαριστική εικόνα του αλυσοδεμένου και δαρμένου μετανάστη σε κεντρικό δρόμο της Σαλαμίνας δημοσιεύτηκε αρχικά σε μέσο αντιπληροφόρησης.
Στο σημείο κατέφτασαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, Αστυνομία και Πυροσβεστική, για να να κόψει τη χοντρή αλυσίδα προτού τον μεταφέρουν με φορείο στο νοσοκομείο.

Φερόμενοι ως πρωταγωνιστές της βάρβαρης κακοποίησης συνελήφθησαν ο Γιώργος Σγούρδος, ιδιοκτήτης φούρνου στη Σαλαμίνα και εργοδότης του θύματος, ο γιος του και ένας φίλος τους αλβανικής καταγωγής, ενώ αναζητείται ο τέταρτος συνεργός.

Ο Ουάλιντ βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα χωρίς άδεια παραμονής και δουλεύει εδώ και ενάμιση χρόνο στον φούρνο, τους τελευταίους μήνες χωρίς να πληρώνεται.

Ο φούρναρης έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Αμπελακίων με δημοτικό συνδυασμό που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο γιος του φούρναρη έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, μετά το τέλος της βάρδιας, ο εργάτης ζητά να φύγει, ο φούρναρης αρνείται και του ζητάει να σφουγγαρίσει το μαγαζί.

Οπως καταγγέλλεται, ο φούρναρης και ο γιος του γνώριζαν ότι ο Αιγύπτιος είχε πάνω του χρήματα, που του εμπιστεύονταν οι συμπατριώτες του για να τα στείλει στην Αίγυπτο, και σκοπός τους ήταν η ληστεία.

Αφού τον χαστούκισαν και τον έδεσαν, μαζί με έναν τρίτο τον μετέφεραν με το βαν του φούρνου σε στάβλο στο εξοχικό του δράστη.

Εκεί τον αλυσόδεσαν σε έναν πάσσαλο, τον βασάνισαν, τον γύμνωσαν και τον απείλησαν.

Συνολικά του έκλεψαν 12.000 ευρώ, από τα οποία έχουν επιστρέψει περίπου 9.000.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες του θύματος όπως τις κατέγραψε και τις μεταφέρει η Ραμπάπ Χάσαν, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κοινότητας και διερμηνέας:

«Σε έχω δέσει όπως δένουν τις καμήλες στην Αίγυπτο», «Είναι η τελευταία σου μέρα, θα σε θάψω εκεί που είσαι».

Κατά τη διάρκεια των βασανισμών, που διήρκεσαν ώς τα χαράματα της Κυριακής, οι δράστες έπιναν, έτρωγαν κι άλλαζαν βάρδιες, ενώ σε κάποια στιγμή συμμετείχε τέταρτο άτομο.

Οταν για λίγο αφέθηκε μόνος, ο Αιγύπτιος κατάφερε να δραπετεύσει και σύρθηκε αλυσοδεμένος μέχρι το σημείο που βρέθηκε από κατοίκους το πρωί της Κυριακής.

Μετά τις πρώτες βοήθειες οδηγήθηκε στα κρατητήρια του Α.Τ. Σαλαμίνας και κατόπιν της Πέτρου Ράλλη. Αργά χτες το βράδυ, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από επανειλημμένα διαβήματα.

Οπως μας δήλωσε η δικηγόρος του, Σταυρούλα Κοκκλιώτη, «είναι τραγικό ένα θύμα βασανισμού να κρατείται, μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες. Είναι σε άσχημη κατάσταση, ένας άνθρωπος μόλις 40 κιλά, πολύ τρομαγμένος.

Καταβάλλονται προσπάθειες να του δοθεί μια προσωρινή άδεια παραμονής ώστε να μπορέσει να καταθέσει ενάντια στους θύτες του».

Οι δράστες βαρύνονται με τα κακουργήματα της ληστείας και της αρπαγής καθώς και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη απασχόληση αλλοδαπού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών.

Χτες επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι ο φούρναρης και ο γιος του με εισήγηση του ανακριτή.

Η ληστεία και ο βασανισμός του 30άχρονου εργάτη είναι το πιο βάρβαρο στιγμιότυπο σε μια σειρά από περιστατικά επιθέσεων σε μέλη της αιγυπτιακής κοινότητας:

Βίαιη ρατσιστική επίθεση δέχτηκαν τον Ιούνιο τέσσερις αιγύπτιοι ψαράδες στο Πέραμα και δυο ανήλικα παιδιά, όταν ομάδα 18-20 αντρών εισέβαλλε στο σπίτι τους, ξυλοκοπώντας τους και τραυματίζοντας σοβαρά έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.
Τον Οκτώβριο 21άχρονος έλληνας πολίτης αιγυπτιακής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε άγρια στην Πλατεία Αττικής από ομάδα μαυροντυμένων αντρών με συνοδεία σκύλων.

Την περασμένη εβδομάδα στο ρατσιστικό πογκρόμ στην Αγίου Μελετίου, που ξεκίνησε με προτροπή βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κυνηγήθηκε αιγύπτιος μετανάστης και σπάστηκε το μαγαζί του.

Την πρώτη νύχτα του πογκρόμ συνελλήφθησαν 15 Αιγύπτιοι οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δέχονταν προπηλακισμούς από μέλη της Χρυσής Αυγής την ώρα που οι αστυνομικοί τους φορούσαν χειροπέδες.
Ραστσιστικά χτυπήματα σε κοινότητες Αιγυπτίων καταγράφηκαν το καλοκαίρι στην Καλλιθέα και στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα είναι τα κρούσματα εκφοβισμού σε ψαράδες στο Κερατσίνι.

Περίπου 12.000 Αιγύπτιοι υπολογίζεται ότι κατοικούν στην Ελλάδα, αρκετοί εκ των οποίων μένουν στη χώρα μας από τη δεκαετία του ’70.

Μετανάστρια δεύτερης γενιάς, γενημμένη στην Ελλάδα είναι η ίδια η Ραμπάπ Χασσάν, μητέρα βρέφους 3μιση ετών.

Οπως κατήγειλλε στο Δίκτυο Καταγραφής ρατστιστικής βίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το Σεπτέμβριο υπήρξε θύμα ρατσιστικής συμπεριφοράς από οδηγό λεωφορείου.

Ενώ κατέβαινε με το μωρό της ο οδηγός ανοιγόκλεισε επίτηδες τρεις φορές με δύναμη την πόρτα πάνω στο καροτσάκι του μωρού.

“Αν το μωρό είχε το χεράκι του έξω, θα του το είχε κόψει”, λέει. Η ίδια θέλει να καταθέσει μήνυση, αλλά δεν έχει τα 100 ευρώ που χρειάζονται και απευθύνει έκκληση στις κοινωνικές οργανώσεις.

Συντετριμμένος από την εξέλιξη του βάρβαρου περιστατικού στη Σαλαμίνα είναι ο αιγυπτιακής καταγωγής πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας και κάτοικος Σαλαμίνας Ναίμ Ελγαντούρ.

“Νιώθω θλίψη για την Ελλάδα, τη χώρα που αγάπησα και ζω εδώ 40 χρόνια.

Ηρθαμε εδώ επειδή η Ελλάδα γέννησε την ιδέα της ελευθερίας. Τώρα νιώθουμε ότι μας έχουν κοροϊδέψει.

Η Ελλάδα έχει πια χάσει την ελευθερία της. Μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί, εσείς κι εμείς, μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά”.

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
09/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :