Σχετικά με τις εκλογές:
Ας μου επιτραπεί μια κάποια παρέμβαση ή αυθαιρεσία(;).
«Η μόνη αμαρτία είναι η μετριότητα»
(Μάρθα Γκράχαμ)
του Τάσου Σταυρόπουλου*
Στην πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου το Δεκέμβριο αποφάσισε:
«Μόνο αν υπάρξει η βάση για μια πλατιά συμπαράταξη έχει θέση το ΜΑΑ στις εκλογές.
Κεντρικός στόχος της προσπάθειάς του ΜΑΑ, από τη στιγμή της συγκρότησής του, είναι η επίτευξη μιας μετωπικής συνάντησης πάνω σε ένα ριζοσπαστικό και συγκροτημένο πρόγραμμα.
Χαιρόμαστε που ο κεντρικός όρος μέσα από τον οποίο επιδιώξαμε να εκφράσουμε την ταυτότητά μας, το «μέτωπο», υιοθετείται σήμερα από όλα ανεξαίρετα τα ριζοσπαστικά σχήματα. Την ίδια στιγμή αισθανόμαστε θλίψη γιατί, με τους στενούς κομματικούς ορίζοντες που συχνά νοηματοδοτείται, μια αριστερά διαχωρισμένη σε πολλαπλά σχήματα οδηγείται βαθμιαία σε μια αριστερά διασκορπισμένη σε πολλαπλά «μέτωπα».
• Καλώς ή κακώς, καλώς κατά τη γνώμη μου, το ΜΑΑ έχει ταυτισθεί με τη μετωπική ενότητα της αριστεράς και ευρύτερα- πολύ φιλόδοξο- με ένα πιο πλατύ μέτωπο για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, που θα δίνει διέξοδο και ελπίδα στο λαό. Το ΜΑΑ θα έχανε την αξιοπιστία του, αν επιχειρούσε να κατέλθει μόνο του στις εκλογές και επιζητούσε να αλιεύσει ψήφους ή να καταγράψει τις δυνάμεις του σε ένα κατακερματισμένο κόσμο της αριστεράς. Ο κόσμος της αριστεράς δε θέλει ένα ακόμη μαγαζάκι και ,κατά τη γνώμη μου, θα χρέωνε στον Αλαβάνο μικροκομματικές σκοπιμότητες, κάτι που θα με στενοχωρούσε ως μέλος του ΜΑΑ ιδιαίτερα, και δε θα ήταν πολιτική κίνηση που θα του έδινε πόντους, Όσοι επιμένουν, με αγνά κίνητρα, δεν αμφισβητώ τις προθέσεις τους, να είναι στην επόμενη βουλή ο Αλαβάνος με κάθε τίμημα, δεν προσφέρουν στην αριστερά και στο κίνημα γενικότερα. Με τι ηθικό σθένος θα μπορεί να σηκώσει τις απαιτήσεις μιας ριζοσπαστικής αριστεράς και ενός ριζοσπαστικού μετώπου στους ώμους του σε μια Βουλή που θα έχει εκλεγεί με εκπτώσεις; Δεν μπορώ να φαντασθώ κάτι τέτοιο. Εννοώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, ούτε κατά διάνοια, κατά τη γνώμη μου. Ούτε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις θέσεις του ΜΑΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν κάποιοι επιθυμούν το ΜΑΑ να ολισθαίνει…….
• Να μείνει το ΜΑΑ έξω από τις εκλογές και να κόψει τις γέφυρες με δυνάμεις άλλες πάνω σε ένα ριζοσπαστικό μέτωπο;
Δεν υποστηρίζω την αποχή, αν υπάρξουν προϋποθέσεις. Και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Μέτωπο με άλλες δυνάμεις που δε θα περιλαμβάνει στο μίνιμουμ πρόγραμμα τη στάση πληρωμών, την έξοδο από τη ευρωζώνη και την Ε.Ε, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την αναδιοργάνωση της οικονομίας έξω από το βρόγχο της Ε.Ε , και την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και των λαϊκών καταθέσεων, δεν μπορεί να υπάρξει. Στο λαό πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια: έξοδο από την κρίση στα πλαίσια της Ε.Ε και του Ευρώ δεν υπάρχει. εκτός αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορούμε να γίνουμε κινέζοι εργαζόμενοι με 15ωρη εργασία και με ανταγωνιστικά μεροκάματα. Ας το δηλώσουν καθαρά.
• Ο λαός που δεν έχει σχέση με την αριστερά, αλλά νιώθει στο πετσί του την οικονομική κρίση, και ο ανέντακτος κόσμος της αριστεράς, που προσβλέπει στο ΜΑΑ, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί μπροστά σε μια τέτοια κρίση η αριστερά δεν προτάσσει το συμφέρον των απόκληρων της κοινωνίας και θυμάτων της κρίσης και δεν κατεβάζει ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που θα αγκαλιάζει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού. Το ΜΑΑ οφείλει να απαντήσει ερωτήματα αυτά, όχι καταβαίνοντας μόνο του στις εκλογές, αλλά επιμένοντας σε μια πλατιά συμπαράταξη στη βάση ενός ανατρεπτικού προγράμματος. Από εδώ αντλεί τις όποιες δυνάμεις έχει και, επειδή απευθύνεται με ειλικρίνεια στο λαό, πιστεύω ότι θα εκτιμηθεί η στάση του από αυτούς που ακόμη έχουν κεραίες.
• Πιέσεις υπάρχουν από κάτω από τα μέλη αριστερών κομμάτων και συλλογικοτήτων της αριστεράς για κάτι πιο ουσιαστικό. Μπορεί κάτι να προκύψει. Αν όχι, οι διεργασίες και οι ανατροπές έρχονται. Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από το σύστημα με συνταγές του παρελθόντος. Το ΜΜΑ να επιμένει για πλατιά συμπαράταξη. Η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος. Από τη μικρή μου εμπειρία, οι πολιτικές θέσεις που είναι ξεκάθαρες και υπηρετούν το λαό, σε βάθος χρόνου αναγνωρίζονται και καταγράφονται στο συλλογικό υποσυνείδητο. Δεν μπορούμε να σπρώξουμε τα πράγματα μόνοι μας. Η ζωή δυστυχώς αναπαράγει και το παν και το τίποτα. Εμείς ως μέτωπο πρέπει να επιμένουμε.
Το πεδίο είναι ανοικτό. Οψόμεθα.
* Ο Τάσος Σταυρόπουλος είναι συντονιστής του ΜΑΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου