Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΠΝΟ μετά από τρίωρη  θυελλώδη συνεδρίαση. 
Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ναυτεργάτες, μετά την τρίωρη θυελλώδη συνεδρίαση που είχαν, με εντάσεις και  διακοπές της συνεδρίασης  εξαιτίας των διαφωνιών που υπήρχαν για τη στάση που θα τηρούσαν. 
Σην συνεδρίαση της ΠΝΟ εννέα ψήφισαν κατά της συνέχισης της απεργίας, πέντε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και ένας λευκό
Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, τα δρομολόγια των πλοίων θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ λήγει τότε.
Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση προκειμένου οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, η υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλουκαι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχαν συναντηθεί με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της μετά την συνεδρίαση αναφέρει: «Οι υπουργοί τοποθετήθηκαν εγγράφως στα περισσότερα από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, πλην όμως, οι απαντήσεις που δόθηκαν, εκτιμήθηκαν από τη Διοίκηση ότι δεν παρέχουν τις αναμενόμενες λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

»Η Διοίκηση της ΠΝΟ, εφόσον οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν συμβάλουν θετικά στην επίλυση των αιτημάτων της, επιφυλάσσεται να επανεκτιμήσει τη στάση της».

Η υπουργός Ανάπτυξης  και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση με τους ναυτεργάτες και είπε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στα αιτήματα της ΠΝΟ έναν πίνακα με γραπτές απαντήσεις σε όλα τα θέματα, μετά από συνεργασία τεσσάρων συναρμοδίων υπουργείων».
«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερο πίσω όσον αφορά δεσμεύσεις οι οποίες έχουν περάσει από τη Βουλή, ξεκαθάρισε, και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση για πράγματα που έχουν γίνει και αφορούν όλα τα υπόλοιπα ταμεία ασφάλισης και παροχής υπηρεσιών υγείας των Ελλήνων».
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε διαβεβαιώσεις  για τον Οίκο Ναύτου και το ΝΑΤ τονίζοντας πως «θα είναι και τα δύο αυτόνομα» και πως «το μόνο που αλλάζει είναι η εποπτεία τους».Συγκεκριμένα, είπε ότι το ΝΑΤ παραμένει «αυτοτελέστατο» ταμείο και ότι «απλώς γίνεται η μεταφορά του στο υπουργείο Εργασίας» και ότι διατηρείται και η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου, αφού η ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ «αφορά τις ιατρικές πράξεις σε είδος». «Θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες και μικρότερο κόστος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΝΑΤ έχει να καταρτιστεί ισολογισμός από το 2003, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές εφοπλιστών προς το ταμείο.

Η ΠΝΟ ζητούσε: να αρθεί άμεσα το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των ελλήνων ναυτεργατών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012, να διατηρηθεί το καμποτάζ στην ακτοπλοΐα, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτη και του ειδικού λογαριασμού των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών (ΕΛΟΕΝ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :