Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το κωμειδύλλιο Σαμαρά – Μέρκελ

Tου Γιώργου Δελαστίκ

Ωραία, όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η καγκελάριος της Γερµανίας ήρθε στην Αθήνα για να βοηθήσει όσο µπορεί το δούλο της Αντώνη Σαµαρά να µην καταποντιστεί εντελώς στις ευρωεκλογές. Άλλο λόγο δεν είχε φυσικά η εξάωρη (!) παραµονή της στην κατεχόµενη Αθήνα. 

Όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν επίσης ότι η Μέρκελ µετέθεσε για µετά το καλοκαίρι κάθε συζήτηση περί ελληνικού δηµόσιου χρέους µε στόχο να εκβιάσει την… επόµενη ελληνική κυβέρνηση που θα έχει αντικαταστήσει την κατάπτυστη κυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου! Ούτε καν οι Γερµανοί –οι οποίοι δεν φηµίζονται καθόλου για την πολιτική τους οξυδέρκεια!– δεν πιστεύουν δηλαδή ότι µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών θα µπορέσει να επιβιώσει η κυβέρνηση των σύγχρονων «Τσολάκογλου» στην Αθήνα.Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά τι την ήθελε η Μέρκελ εκείνη την πολιτικά θανατηφόρα ατάκα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού µε τον Σαµαρά και το νόηµά της ήταν ότι, «αφού η Ελλάδα βγήκε µε επιτυχία και δανείστηκε 3 δισ. ευρώ από τις αγορές, το χρέος της είναι βιώσιµο;». Τον έστειλε αδιάβαστο τον έλληνα πρωθυπουργό! Σε απλά ελληνικά, αυτό που είπε η Μέρκελ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεµα» του ελληνικού δηµόσιου χρέους! Φυσικά, χαζοί είναι οι Γερµανοί και οι υπόλοιποι της ευρωζώνης να κάνουν «κούρεµα» του οποίου το κόστος θα καταβάλουν αυτοί; 

Την προηγούµενη φορά, το 2012, µε υπουργό Οικονοµικών τον Βενιζέλο πίεσαν και έγινε το «κούρεµα» γιατί αυτό διέλυσε τα ασφαλιστικά ταµεία της χώρας µας, τα νοσοκοµεία, τα πανεπιστήµια, ακόµη και τις τράπεζες της Ελλάδας. Τώρα που αν γίνει «κούρεµα» του ελληνικού δηµόσιου χρέους θα πρέπει να πληρώσουν κυρίως αυτοί –τα κράτη της ευρωζώνης, η ΕΚΤ, ο ευρωπαϊκός µηχανισµός στήριξης– δεν είναι ηλίθιοι να αποφασίσουν κάτι τέτοιοι µόνοι τους! Γι’ αυτό έφτασε η Μέρκελ στο απερίγραπτο σηµείο να δηλώνει ότι ένα δηµόσιο χρέος που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ είναι… βιώσιµο (!), ενώ το 129% του ΑΕΠ το 2009 σηµατοδοτούσε τη… χρεοκοπία της Ελλάδας!

Έτσι κι αλλιώς όµως η πολιτική βοήθεια της Μέρκελ προς τον Σαµαρά δεν πρόκειται να πιάσει τόπο. Ούτε οι ψηφοφόροι θα πειστούν ότι «σώθηκαν» επειδή ο Σαµαράς δανείστηκε 3 δισεκατοµµύρια, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι έλληνες φορολογούµενοι και οι επόµενες κυβερνήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να βρουν λεφτά για να τα ξεπληρώσουν, αφού µιλάµε για δεκαετή οµόλογα, ούτε όµως και οι πολιτικοί της «προσκολλήσεως» ποντάρουν πλέον στο «δίδυµο της συµφοράς» Σαµαρά-Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστική η στάση του Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος έγινε πάµπολλες φορές υπουργός από το ΠΑΣΟΚ, αλλά την προηγούµενη εβδοµάδα είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον Σαµαρά. Την Τετάρτη λοιπόν, µιλώντας στο ραδιοσταθµό Βήµα FM, ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδοµάδα ψηφίζει… Ποτάµι! «Είναι µια ενδιαφέρουσα εναλλακτική που προσφέρει διέξοδο ψήφου για κεντροαριστερούς ψηφοφόρους» δήλωσε και πρόσθεσε µε τη… «σοφία» των πολιτικών που προσκολλώνται σαν βεντούζα στην εκάστοτε εξουσία: «∆εν είναι δύναµη εναντίον της κυβέρνησης το Ποτάµι. Πολλές από τις θέσεις του είναι υπέρ της κυβέρνησης». Αφοπλιστικός! Πολύ σοβαρότερο πλήγµα για τις ελπίδες επιβίωσης της επονείδιστης κυβέρνησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ όµως ήταν ο οριστικός, όπως φαίνεται αυτή τη στιγµή, προσανατολισµός του Φώτη Κουβέλη και της ∆ΗΜΑΡ σε συµµετοχή σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τηλεοπτική συνέντευξή του στο Σκάι. Στην ερώτηση «Θα ξαναµπαίνατε σε κυβέρνηση Σαµαρά;» ο Φ. Κουβέλης απάντησε: «Ούτε σε συγκυβέρνηση µε τον κ. Βενιζέλο»! Τελεία και παύλα.

Στο µεταξύ, παρά το… «θρίαµβο» του Αντώνη Σαµαρά να δανειστεί 3 δισ. που χρειάζονται µόνο για την προεκλογική εκστρατεία Ν∆ και ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονοµία συνεχίζει να ζει σε συνθήκες κόλασης. Τον Ιανουάριο οι εργαζόµενοι Έλληνες µειώθηκαν και πάλι σε 3.613.286 άτοµα, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν έναντι των ανέργων του Ιανουαρίου του 2013 και έφτασαν στα 1.317.848 άτοµα – ποσοστό 26,7% του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού. Στο 56,8% ανήλθε η ανεργία των νέων έως 24 ετών. Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης των ανέργων είναι ότι από αυτά τα 1.317.848 άτοµα µόλις… 157.921 (!) πήραν τον Φεβρουάριο επίδοµα ανεργίας από τον ΟΑΕ∆. ∆ηλαδή 150.000 πήραν επίδοµα ανεργίας και… 1.150.000 δεν πήραν τίποτα! Η απόλυτη οικονοµική τραγωδία σηµατοδοτεί αφενός την κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στην Ελλάδα και αφετέρου την ένταση και το βάθος της οικονοµικής κρίσης. Είναι αποκαλυπτικό ότι από τους 857.448 γραµµένους στον ΟΑΕ∆ ανέργους τον Φεβρουάριο που ζητούσαν εργασία, άνω του 50% –431.523 άτοµα για την ακρίβεια– ήταν µακροχρόνια άνεργοι. Βρίσκονται δηλαδή σε κατάσταση ανεργίας πάνω από 12 µήνες. Ακόµη πιο τραγικό είναι ότι από αυτούς τους 857.448 εγγεγραµµένους ανέργους στον ΟΑΕ∆, οι 538.563 ανήκουν στην πιο παραγωγική ηλικία των 30 έως 54 ετών – ποσοστό 62,81%! Οι δύο στους τρεις!

Προϊούσα κατάρρευση της οικονοµίας της χώρας δείχνει η κατάσταση στον τοµέα της απασχόλησης. Αν προστεθούν οι µη οικονοµικά ενεργοί (γέροι, παιδιά, νοικοκυρές και άνθρωποι εν γένει που ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), οι οποίοι ανέρχονται σε 3.386.498, στους άνεργους (1.317.848) προκύπτει το άθροισµα 4.704.346 ατόµων. Είναι δηλαδή… πάνω από ένα εκατοµµύριο άτοµα περισσότερα από τα 3.613.826 άτοµα που εργάζονται!
Με τέτοια αναλογία τα πάντα σύντοµα θα καταρρεύσουν – τόσο οι συντάξεις όσο και το δηµόσιο σύστηµα υγείας! Χωρίς υπερβολή, σε λίγα χρόνια θα πεθαίνουµε από υποσιτισµό και αρρώστιες, αν δεν διώξουµε κλοτσηδόν αυτή την κυβέρνηση και δεν αποχωρήσει αµέσως η Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ 13/4/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :