Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ποιον ωφελεί η δημοσιοποίηση του βίντεο με τον Κασιδιάρη και τον Μπαλτάκο;

Είναι γνωστή στο πανελλήνιο πλέον, η συνομιλία ανάμεσα στον Κασιδιάρη και στον Μπαλτάκο. Το γιατί έγινε, το αν ήταν μια μονομερής κίνηση από την πλευρά της ΧΑ ή το αν πίσω από το συγκεκριμένο γεγονός κρύβονται μηχανισμοί και γενικότερες επιδιώξεις, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.


Είναι γνωστό επίσης ότι η Χρυσή Αυγή απειλεί με την δημοσιοποίηση και άλλου βιντεοσκοπημένου υλικού καθώς και υλικού που -απ’ όσα ο ίδιος ο Κασιδιάρης είπε σε συνεδρίαση της Βουλής- αποτελεί προϊόν υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του ίδιου του πρωθυπουργού. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 10 βίντεο ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στα 40. 

Αν όλα αυτά είναι απολύτως αληθινά κι αν όλο αυτό το υλικό δει ποτέ το φως της δημοσιότητας κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό παιχνίδι με ευρύτερες επιδιώξεις και παράπλευρες επιδράσεις (π.χ. επιχειρηματικές); Αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Μπορούν όμως να διατυπωθούν ορισμένες βασικές πολιτικές διαπιστώσεις.

Το πρώτο που αποδεικνύεται είναι οι εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε τμήμα της ΝΔ -που σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της κυβερνητικής εξουσίας- με τη ΧΑ. Οι ιδεολογικές συγγένειες ανάμεσα στο Σαμαρά, το Φαήλο Κρανιδιώτη, τον Μπαλτάκο, το Βορίδη, το Γεωργιάδη και τη ΧΑ κ.ά. είναι υπαρκτές πέρα από κάθε αμφιβολία. Όμως, εδώ δε μιλάμε μόνο για ιδεολογικές συγγένειες αλλά και για συγκοινωνούντα δοχεία. Η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ ήταν πάντοτε υπαρκτή και σ’ ορισμένα σημεία της -στο διάβα της σύγχρονης ιστορίας, μετά τον εμφύλιο- ήταν ταυτόσημη με το φασισμό. Δεν θα πρέπει άλλωστε να μας διαφεύγει ότι η Δεξιά μεταπολεμικά αποτέλεσε την κολυμβήθρα του Σιλωάμ των ταγματασφαλιτών και των συνεργατών των Γερμανών κι εκείνοι έπαιξαν το ρόλο της πιο ακραίας αντικομουνιστικής αιχμής του δόρατός της αλλά και μια υπολογίσιμη εκλογική δεξαμενή που έδινε στα επίσημα δεξιά κόμματα -είτε λέγονταν Συναγερμός, είτε ΕΡΕ, είτε ΝΔ- το κρίσιμο εκλογικό μέγεθος (δηλαδή ένα μικρό εκλογικό ποσοστό που έλειπε) για την ανάδειξη στην κυβερνητική πλειοψηφία. Σήμερα η ακροδεξιά της ΝΔ (από τους Αβερωφικούς τύπου Μπαλτάκου ως το πάλαι ποτέ Δίκτυο 21 των Λαζαρίδη-Κρανιδιώτη) βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό όχι τυχαία. Η αντιδραστική πολιτική των μνημονίων απαιτεί και το κατάλληλο ιδεολογικοπολιτικό οπλοστάσιο.

Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι πως το συγκεκριμένο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε κι εκείνα που λέγεται πως υπάρχουν δείχνουν το βάθος της σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους κι ενδεχομένως την λειτουργία του βαθέως κράτους ή παρακράτους στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας- ακόμη και σε βάρος της επίσημης αστικής πολιτικής. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως η υπόθεση Μπαλτάκου αποτέλεσε πλήγμα για την κυβερνητική οπερέτα ότι τάχα βγαίνουμε από τα μνημόνια κι ότι η χώρα πάει ολοταχώς για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη. Κανένας επίσης δεν μπορεί να έχει αντίρρηση πως αν αληθεύει ότι η Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια της υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, αυτό είναι προϊόν δράσης της ΚΥΠ. Κανείς άλλος, εκτός από την ΚΥΠ και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να υποκλέψει τις συνομιλίες του πρωθυπουργού. Αν οι υποκλοπές υλικού και η δημοσιοποίησή του φτάσουν ως το τέρμα τότε αποδεικνύεται ότι η όλη υπόθεση αποτελεί ένα σχεδιασμό γενικότερων πολιτικών ανακατατάξεων, που σήμερα δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλά πρώτο βήμα τους θα έχουν την ενεργοποίηση σε απρόβλεπτη έκταση και βάθος μηχανισμών βίας κατά του λαϊκού κινήματος, που ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.

Το τρίτο είναι πως η ΧΑ θα επιχειρήσει να βγει λάδι, κατά το κοινώς λεγόμενο και αυτό με δυο τρόπους: υποτίθεται ότι ξεσκεπάζει τη σαπίλα του συστημικού πολιτικού τόξου ενώ παράλληλα (υποτίθεται και πάλι) πως μετά τη δημοσίευση του βίντεο η ΧΑ αποκαθαίρεται από τη δολοφονική και ναζιστική δράση της. Είναι χαρακτηριστικό με τι «αέρα» βγαίνουν τα στελέχη της ΧΑ μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Τι συμφέροντα πολιτικά και επιχειρηματικά αντανακλά η προσπάθεια να μείνει η Χρυσή Αυγή στο πολιτικό παιχνίδι, να επανέλθει στην πολιτική ζωή κρατώντας εφ’ όπλου λόγχη ώστε να παίξει πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο μελλοντικά; Το ερώτημα αυτό υποδηλώνει και μια απάντηση. Οι σχεδιασμοί στα κέντρα εξουσίας του συστήματος υπολογίζουν και εκτροπές πέραν των ορίων της συνήθους αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το κράτος δηλαδή εκτάκτου ανάγκης -κατά την ορολογία του Πουλαντζά- όποια μορφή κι αν πάρει.

Το τέταρτο, είναι πως για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πόσο σάπιοι είναι οι εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού συστήματος. Παρά το γεγονός ότι ο αστικός τύπος επιχειρεί να εμφανίσει τον Μπαλτάκο ως προδότη («Εξωμότη» τον χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο του το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ) η αλήθεια είναι μία. Ο Μπαλτάκος δεν ενήργησε μόνος του. Ενήργησε με πλήρη γνώση του Πρωθυπουργού και κατ’ εντολή του. Ο ίδιος δήλωσε πως ήθελε να διεμβολίσει τη Χρυσή Αυγή για να μην της χαριστούν 500.000 δεξιοί ψηφοφόροι. Παλιοί υπουργοί της κυβέρνησης από το χώρο της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσαν ότι η ΝΔ πάντοτε έβαζε ζήτημα μιας χαλαρής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής ώστε σιγά- σιγά οι ψηφοφόροι της τελευταίας να επανέλθουν στο κόμμα του Α. Σαμαρά. Απ’ όλα αυτά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν είχαν ουσιαστικό μέτωπο με την Χρυσή Αυγή μέχρι που εκείνη γιγαντώθηκε κι έφτασε στο σημείο να δολοφονεί στους δρόμους. Κι όταν άνοιξαν μέτωπο αυτό παρέμεινε μόνο στο νομικό-δικαστικό σκέλος ενώ πολιτικά διατηρήθηκαν αλώβητοι και στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτό είναι το ήθος των ανθρώπων μιας πολιτικής κάστας που μπορεί να μην ασπάστηκε ποτέ τον επίσημο φασισμό αλλά δεν το είδε και ποτέ ως ουσιαστικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Το πέμπτο είναι πως η ΧΑ δείχνει αποθρασυνόμενη να συνεχίσει την εγκληματική της δράση. Ήδη ο πυρηνάρχης της ΧΑ στο Πέραμα δήλωσε: «Θα τους επαναλάβω τα λόγια που είχε πει ο συναγωνιστής, Γιάννης Λαγός όταν πρώτη φορά κατεβήκαμε στη ζώνη για να μιλήσουμε στους εργαζόμενους. Αυτοί οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν, πάει και τελείωσε».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η κατάσταση που βιώνουμε είναι δύσκολη. Η άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά στρώματα έχει συνδυαστεί με έναν απίστευτο αυταρχικό κατήφορο, μέρος του οποίου είναι η προβολή με κάθε τρόπο σκοταδιστικών απόψεων και η επισημοποίηση των νεοναζί. Και ποια είναι απάντηση των φορέων της αριστεράς; Πολιτικά «ξεμαλλιάσματα», κριτική χωρίς αρχές, ξεχωριστά συλλαλητήρια, καμία διάθεση συντονισμού στους λαϊκούς αγώνες, κανένας σχεδιασμός για κλιμάκωση των αγώνων και για την ανασύσταση του εργατικού κινήματος. Μόνο που όλα αυτά οι νεοναζί και το αστικό πολιτικό σύστημα τα βλέπουν τρίβοντας τα χέρια τους και η απραξία ή η πρακτική που δε βοηθά το ξεδίπλωμα των κοινωνικών αγώνων, τελικά λειτουργούν σε όφελος του αντιδραστικού μπλοκ.

Οι απειλές κατά του ΠΑΜΕ -που μόνο λεκτικά αφορούν αποκλειστικά αυτό, στην ουσία αφορούν το σύνολο των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών και οργανώσεων- από τους τραμπούκους της ΧΑ, είναι σίγουρο ότι θα έχουν συνέχεια. Η όλη δράση της ΧΑ δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Κι αν αυτή τεθεί στο περιθώριο προετοιμάζεται ο καθαγιασμός της δράσης της με άλλα μέσα κι από άλλους μηχανισμούς. Έχουμε υποχρέωση, όσοι αγωνιούμε για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον αυτού του τόπου, να εργαστούμε προκειμένου να γεννηθεί ένα ρωμαλέο λαϊκό μέτωπο που θα απαντήσει επιτέλους στον κίνδυνο του φασισμού. Έχουμε ανάγκη από την οργανωμένη και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο πλαίσιο αυτού του μετώπου. Ας το αντιληφθούμε τώρα. Ο φασισμός -είτε με καθαρή μορφή είτε ως κράτος έκτακτης ανάγκης- είναι εδώ κι εμείς καμωνόμαστε ότι δεν τρέχει τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :