Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Παιδιά, ρατσισμός και ελληνικό κράτος

Της Mhairi McAlpine.

Η εικόνα του γαλανομάτικου ξανθού μικρού κοριτσιού που απομακρύνθηκε από μια οικογένεια Roma και μπήκε στη φροντίδα ΜΚΟ, ταξίδεψε σ’ όλο τον κόσμο με ταχύτητα αστραπής, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τα ίχνη των βιολογικών του γονιών. 

Έχουν γίνει συγκρίσεις με την Madaline McCann ένα άλλο λευκό κοριτσάκι που όπως αναφέρεται, έχει πέσει στα χέρια των traffickers. Πίσω από την υπερβολή αποκαλύπτονται μερικά πολύ άσχημα μυστικά.

Αυτή η ιστορία του τετράχρονου κοριτσιού που το πήραν από τους Ρομά που το φρόντιζαν, έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Ο διεθνής τύπος δημοσιεύει την ιστορία με μικρές παραλλαγές κυρίως βασισμένος στην ίδια πηγή.

Η ουσία της ιστορίας είναι ότι ένα ξανθό γαλανομάτικο κοριτσάκι βρέθηκε να το φροντίζουν ένα ζευγάρι Ρομά με το οποίο δεν είχε συγγένεια αλλά το είχαν καταχωρήσει σαν δικό τους παιδί. Η ιστορία συχνά συνοδεύεται από μία φωτογραφία πριν και μετά, με το κοριτσάκι να κοιτάει καθαρά φοβισμένο, η πρώτη, ακολουθούμενη από μία άλλη καλά πλυμένου με ροζ πυζάμες.

Ενώ ερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το κοριτσάκι έφτασε να το φροντίζουν το ζευγάρι των Ρομά και το πώς έχει καταχωρηθεί σε αυτούς, τα media έχουν κιόλας βγάλει την απόφαση: Το κοριτσάκι έχει πέσει θύμα trafficking ή το απήγαγαν κακοί γύφτοι οι οποίοι μπαίνουν στα σπίτια τη νύχτα και κλέβουν νεογέννητα από τις κούνιες τους. Η διεθνής κάλυψη από τον τύπο είναι αρκετά άσχημη, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις της Ελληνικής κυβέρνησης σαν ευαγγέλιο, ο Ελληνικός τύπος ωστόσο έχει ξεπεράσει κάθε όριο..

Παρά τις υπερβολικές αναφορές, δεν υπάρχει ουσιαστική μαρτυρία που μπορώ να βρω ότι το παιδί με οποιοδήποτε τρόπο το είχαν κακομεταχειριστεί, απαγάγει ή ήταν θύμα trafficking. Το ζευγάρι έχει δηλώσει ότι είχαν καταλήξει σε ιδιωτική συμφωνία με την μητέρα του παιδιού, η οποία είχε ήδη άλλα 5 παιδιά, να υιοθετήσουν ανεπίσημα το παιδί και να το μεγαλώσουν μέσα στην δική τους οικογένεια. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν τεράστιες δυσκολίες να φροντίζουν τα παιδιά τους εξ αιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν, ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι και πολύ έξω από τα όρια του πιθανού. Μερικοί γονείς έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα παιδιά τους σε ορφανοτροφεία καθώς αδυνατούν να τα συντηρήσουν, ενώ η θνησιμότητα και ο υποσιτισμός των παιδιών έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η αρχική φωτογραφία του κοριτσιού σαφώς δείχνει άγχος και ανησυχία, ενώ η αναφορά λέει ότι ήταν κρυμμένη κάτω από τις κουβέρτες όταν βρέθηκε. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο. Όταν 41 ένοπλοι αστυνομικοί εισβάλουν μέσα στη μικρή σου κοινότητα και σε τραβούν έξω από τις κουβέρτες όπου κρύβεσαι δεν μπορεί παρά να είσαι αγχωμένος. Αυτή η επιδρομή ήταν μια από τις πολλές που η ελληνική αστυνομία διεξάγει για να τρομοκρατήσει την κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα.

Όταν οι Ρομά στοχοποιούνται από νεοναζιστές που καίνε τα σπίτια τους η αστυνομία κλείνει τα μάτια.

Βλέποντας τα μπλε μάτια της και τα ξανθά μαλλιά της, αμέσως της έκαναν τεστ DNA και την απομάκρυναν από τους Ρομά, όμως τόσο είναι το ενδιαφέρον που οι ελληνικές αρχές έχουν για τη μικρή που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βρουν κάποιον που να μιλάει τη γλώσσα της αντί να επικοινωνούν μαζί της με χειρονομίες.

Αν και αυτή η μεταχείριση για παιδιά από οικογένειες Ρομά δεν είναι ασυνήθιστη.

Τον προηγούμενο μήνα μία ιδιοκτήτης καταστήματος πλησίασε μικρό κορίτσι Ρομά που έπαιζε ακορντεόν στο δρόμο και άρχισε να την κλωτσά.

Η υποκρισία των ελληνικών αρχών στο να υποθέτει ότι πρόκειται για απαγωγή ή trafficking χωρίς καμία ως τώρα απόδειξη, φέρνει στο φως το σκάνδαλο στην Αγία Βαρβάρα μόνο μια δεκαετία πριν. Πεντακόσια δύο παιδιά Ρομά «εξαφανίστηκαν» από ένα ορφανοτροφείο στην Αθήνα όπου είχαν τοποθετηθεί..

Παρά τις απαιτήσεις να ερευνηθεί η μοίρα αυτών των παιδιών πολύ λίγα έγιναν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποσύρει από το website της την αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει μείνει μόνο αντίγραφο του αρχείου σε μια σκανδαλώδη προσπάθεια της να το καλύψει.

Αυτή η αναφορά σε παγώνει. Ειδικά προσέξτε τη σελίδα 3 το τέλος της παραγράφου 2:

“Υποστηρίζει επίσης οτι πολλά από τα παιδιά (στην πλειοψηφια τους Αλβανικής καταγωγής)είχαν επανακτηθεί από δουλεμπόρους, που πλήρωναν μέχρι και το ποσό των 500 ευρώ για να αποσπάσουν τα παιδιά από το ίδρυμα με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση τη χρήση τους στην πορνεία η την πώληση οργάνων τούς.”

Για να είμαστε ξεκάθαροι, παιδιά των Ρομά σε ένα ελληνικό ίδρυμα κάτω από την φροντίδα και προστασία του ελληνικού κράτους πουλήθηκαν σε traffickers.

Όχι ένα ούτε δύο ούτε δέκα αλλά εκατοντάδες. Το ελληνικό κράτος ερεύνησε αυτές τις εξαφανίσεις μόνο κατόπιν επιμονής της Ευρωπαϊκής ένωσης. Από τα 502 που εξαφανίστηκαν μόνο 4 βρέθηκαν και το θέμα έκλεισε ήσυχα.

Μιλώντας για παιδιά που χάνονται η ιστορία ενός όμορφου κοριτσιού προσχολικής ηλικίας φέρνει στο νου ένα άλλο κοριτσάκι που «χάθηκε».

Ένας ανταποκριτής για την Κεητ και τον Τζέρυ … των οποίων η κόρη Μαντελεν «χάθηκε» το 2007 εμφανίστηκε να λέει ότι η υπόθεση τους έδωσε «μεγάλες ελπίδες» ότι κάποια μέρα θα την βρουν ζωντανή…

Βάζω στοίχημα ότι έτσι είναι γιατί εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κατασκευάσει μία ιστορία απαγωγής χρησιμοποιώντας την εικόνα ενός όμορφου μικρού κοριτσιού για να αγγίξει ευαίσθητες χορδές, σιγοντάρει την δική τους εκδοχή γεγονότων, ιδιαίτερα όπου μπορούν να βασιστούν σε υψηλά ιστάμενους φίλους για να αγγίξουν πιο δυνατά τις χορδές όταν οι καρδιές αρχίζουν να σκληραίνουν.

Αλλά τα μικρά ξανθά γαλανομάτικα κοριτσάκια είναι ότι πρέπει για την αύξηση της κυκλοφορίας των εφημερίδων ιδιαίτερα όταν είναι καθαρά με καθαρές ροζ πιζάμες.

Η Μαρία είναι πολύ τυχερή, με ένα διαφορετικό και λιγότερο ελκυστικό χρώμα δέρματος θα την περίμενε μια διαφορετική τύχη. Εάν η Μαρία ήταν αφρικανικής ή Ασιατικής καταγωγής και όχι ο ευνοημένος τύπος Ευρωπαίου, θα ήταν απίθανο να γίνει όλος αυτός ο ντόρος και να της είχαν χαρίσει και καινούργιες πιζάμες…. Είναι πολύ πιθανό να την είχαν πετάξει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης σα τα άλλα παιδιά που το Ελληνικό κράτος δεν θεωρεί Έλληνες...

Σαν αυτά τα παιδάκια που φωνάζουν για ελευθερία μέσα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λέσβο:

Δείτε την αναστάτωση των ενηλίκων και των παιδιών όταν νομίζουν ότι οι αντιπρόσωποι της ΜΚΟ έχουν έρθει για να τους απελευθερώσουν από το στρατόπεδο και την απογοήτευσή τους όταν οι αντιπρόσωποι εξηγούν ότι κάνουν ότι μπορούν.


Αυτό το βίντεο τραβήχτηκε το 2009 προτού μπουν σε λειτουργία τα μεγάλης κλίμακας στρατόπεδα συγκέντρωσης και όταν οι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν ακόμα ελεύθερη πρόσβαση στα στρατόπεδα και όταν οι συνθήκες στα στρατόπεδα ήταν σχετικά καλλίτερες από σήμερα. Εκείνη την εποχή ο αριθμός των παιδιών που ήταν κλεισμένα στα στρατόπεδα ανερχόταν σε εκατοντάδες, τώρα ανέρχεται σε χιλιάδες και πιθανόν να αυξηθεί.

Αυτή η διεθνής έκκληση να βρεθούν οι γονείς της Μαρίας δεν προέρχεται από το ενδιαφέρον της Ελληνικής κυβέρνησης για την ευημερία των παιδιών αλλά από την επιθυμία να γίνει ο πληθυσμός των Ρομά ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ο φόβος «των τσιγγάνων που αρπάζουν παιδιά» είναι αρκετός να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά σκάνδαλα που εμπλέκουν παιδιά των Ρομά και τα αιώνια θέματα της κακοποίησης παιδιών σε ιδρύματα που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εκτός και αν υπάρχουν αποδείξεις για κακοποίηση, το κοριτσάκι θα πρέπει να γυρίσει αμέσως στους μοναδικούς γονείς που έχει γνωρίσει, μέχρις ότου οι βιολογικοί γονείς της βρεθούν. Τα γεγονότα στο ίδρυμα της Αγίας Βαρβάρας θα πρέπει να ερευνηθούν πλήρως συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος των εκατοντάδων παιδιών που πουλήθηκαν σε traffickers από μέσα από το ίδρυμα, καθώς και τα παιδιά των στρατοπέδων συγκέντρωσης να αφεθούν ελεύθερα άμεσα.

Το παραμύθι της απαγωγής ενός μικρού όμορφου λευκού κοριτσιού μπορεί να σκεπάσει πάρα πολλές αμαρτίες.

Μπορεί επίσης να είναι και πολύ επικερδές.

Αναδημοσίευση από:Σχέδιο Β'

Δεν υπάρχουν σχόλια :