Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ο Πάγκαλος, ο Πρετεντέρης και το κακό συναπάντημα

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Να σας πω εγώ τι είναι βία.
Βία είναι να συζητούν για την βία στην «Ανατροπή» ο Πρετεντέρης, ο Πάγκαλος και η Τριανταφύλλου. 
Βία ψυχική, που ψάχνεις τρυπάνι να τρυπήσεις το λοβό σου, σαν τον πρωταγωνιστή στο «Π» του Αρονόφσκι. 
Βία σωματική, που πάει να βγει το μέσα έξω σου, ναυτία οργανική που το dinner – χρησιμοποιούμε την αγγλικήν, για να καταλαβαίνει και η κ. Τριανταφύλου- παλεύει με τον οισοφάγο και τον λάρυγγα. Ναυτία Σαρτρική, υπαρξιακή δυσανεξία, απέναντι σε έναν κόσμο παράλογο και κακό.


Πάγκαλος, Σώτη, Πρετεντέρης στο ίδιο τραπέζι. Θόδωρος Πάγκαλος, η φασίζουσα απόφυση του Κέντρου, το απόρριμμα της πολιτικής, που το έχουν ξεράσει οι ψηφοφόροι αλλά το κρατούν ζωντανό με τον απινιδωτή τα μίντια της διαπλοκής. Σώτη Τριανταφύλλου, πλάσμα ανοϊκό, σύμβολο του απόλυτου υστερικού φανατισμού, η μέτρια συγγραφέας, που την πλάσαρε για χρόνια το σύστημα ως σπουδαία και πρωτοποριακή και τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, ξεπληρώνει τα γραμμάτια ουρλιάζοντας στα κανάλια και στις Athens Voice. Στις Athens Voice, που είναι τόσο φτηνές, ώστε να πωλούνται τζάμπα. Για τον Ιωάννη Βαπτιστή Πρετεντέρη δεν χρειάζονται συστάσεις, το όνομα του έχει καταντήσει πλέον επιθετικός προσδιορισμός.

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε την Δευτέρα το βράδυ στον λάκκο των λεόντων και τόλμησε από εκεί μέσα να ξεστομίσει τα αυτονόητα. Ότι η βία, από νομικής, πολιτικής, φιλοσοφικής και ηθικής απόψεως, δεν είναι ενιαία. Ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις το γιαούρτι που έφαγε ο Πάγκαλος στην χασαποταβέρνα με το μαχαίρι που τρύπησε την καρδιά του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Ότι δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι οι λαϊκοί αγώνες με τη ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής και άλλα.

Με το που ψέλλισε τα αυτονόητα ο Κατρούγκαλος, τα σκυλιά αλύχτησαν, άρχισαν να γαβγίζουν στον συνταγματολόγο ότι είναι τραμπούκος, αρχηγό των τραμπούκων τον αποκάλεσε ο Πάγκαλος, και αήθης. Αλυχτούσαν τα πίτμπουλ του καθεστώτος και από δίπλα ο οικοδεσπότης Πρετεντέρης τα τσιγκλούσε με πυρωμένες βελόνες, για να μην γαβγίζουν μόνο, να ρίξουν και καμιά δαγκωνιά να ανέβει η τηλεθέαση που έχει πέσει στα τάρταρα. Ευτυχώς που δεν ήταν στο στούντιο ο Κατρούγκαλος, γιατί ο Πάγκαλος και η Τριανταφύλλου θα τον έδερναν αλύπητα, προκειμένου να αποδείξουν ότι η βία είναι κακό πράγμα.

Όσο και να γαβγίζουν οι Κέρβεροι, η αλήθεια θα ακουστεί. Το γιαούρτι δεν είναι ίδιο με το μαχαίρι. Το βελουτέ που δρόσισε την παρία του φασίστα δεν εξισώνεται με το στιλέτο που τρύπησε την καρδιά του αντιφασίστα, όσο κι αν γκαρίζει ο Πάγκαλος. Η διαδήλωση δεν γεννάει το φασισμό, η διαδήλωση, η λαϊκή εγρήγορση, βάζει φρένο στον φασισμό κι αυτό είναι που θέλουν να κρύψουν οι καθεστωτικοί σωματοφύλακες.

Μόλις ολοκλήρωσαν οι ερασιτέχνες, πήραν τη σκυτάλη οι επαγγελματίες. Ο Μουρούτης, ο Λαζαρίδης, ο Κεδίκογλου, σύσσωμο το τρίτο υπόγειο της Συγγρού, που έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι ο Κατρούγκαλος καλλιεργεί την βία και τον διχασμό και ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον καταδικάσει, γιατί αλλιώς καλλιεργεί κι αυτός τη βία και το διχασμό. Βέβαια ο Κατρούγκαλος δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες, που δεν πρέπει να τις αφήσουμε επ” ουδενί να χαλάσουν την ωραία, γκεμπελίστικη ιστορία μας.

Η διανομή των ρόλων είναι πλέον εμφανής: Βγαίνουν πρώτα οι ψιλοί, οι ελαφρώς οπλισμένοι (σ.σ. ζητούμε συγγνώμη από τον κ. Πάγκαλο που τον αποκαλούμε «ψιλό», το πράττουμε ποιητική αδεία), για να προλειάνουν το έδαφος και να ακολουθήσει το βαρύ πυροβολικό. Βγαίνουν οι τζουτζέδες να γλυκάνουν το κοινό, για να βγει μετά ο θίασος να το αποτελειώσει. Βγαίνουν τα μπαλέτα, για να ζεσταθεί το κλίμα, να ανοίξουν οι πρώτες σαμπάνιες, και μετά, κατά τις δύο τα ξημερώματα, να βγει η φίρμα του μαγαζιού να μαζέψει το χαρτί. Αν δεν ήταν τόσο γελοίοι, θα μπορούσες να τους πεις μέχρι και εγκληματική οργάνωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια :