Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τρώνε ο ένας τον άλλο για να σωθούν!

Του Γιώργου Δελαστίκ

«Απολαυστικός ήταν ο τρόπος που ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατασπάραζε πολιτικά τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλο. 

«Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε “υποβρυχίως”, δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα» δήλωσε στη Βουλή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ότι θα ζητήσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής του κοινοβουλίου για να ερευνήσει αν είναι όντως αμαρτωλή η σύμβαση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που υπέγραψαν το 2010 ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Με τη διατύπωση αυτή, ο Αβραμόπουλος άφησε έμμεσα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται περί σκανδάλου.

Άφρισε ο Βενιζέλος. Κατά κανένα τρόπο δεν θα ήθελε να βρεθεί κατηγορούμενος σε μια υπόθεση αβέβαιης δικαστικής έκβασης – ιδίως αν αυτή εκδικαστεί από τα δικαστήρια μετά τις εκλογές, με το ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση προϊούσας διάλυσης και με κυβέρνηση που θα έχει πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το πρώτο που έκανε στην αγόρευσή του ήταν να καταστήσει συνυπεύθυνους (ή συνένοχους, αν αποδειχθούν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση) όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει τότε τη σύμβαση. «Δεν υπάρχει σύμβαση του 2010, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή», τόνισε με έμφαση. «Όλα έγιναν ενώπιον της Βουλής και κατ’ εντολήν της Βουλής» πρόσθεσε, εννοώντας έτσι ότι «όλοι όσοι ψηφίσαμε το νόμο αυτό είμαστε συνυπεύθυνοι». Ο Αβραμόπουλος είχε βγάλει εκτός κάδρου τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση, που κάθε άλλο παρά την φοβίζει». Ουσιαστικά μάλιστα ο Δ. Αβραμόπουλος …ενθάρρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει την πρότασή του, επισημαίνοντας ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει αυτό».

Ο Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Αβραμόπουλου, ενώ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διοχέτευαν την πληροφορία ότι ο Βενιζέλος είχε συνεννοηθεί με τον Σαμαρά πως θα επικρίνει δημόσια τον υπουργό Άμυνας. «Ο πρωθυπουργός και εγώ, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχουμε δώσει σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί οριστική λύση και υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου» δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ξεκαρδίστηκαν στα γέλια όσοι τον άκουγαν ή τον είδαν στην τηλεόραση. «Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση», δήλωσε έξω φρενών ο Βενιζέλος, επειδή συνειδητοποιούσε πόσο κακό του έκανε το γεγονός ότι ο Αβραμόπουλος τον άφησε ακάλυπτο πολιτικά. 

Τα Νέα ανέλαβαν να «αποκαλύψουν» τα κίνητρα του Αβραμόπουλου, αφιερώνοντας προχτές τις τέσσερις πρώτες σελίδες τους στο θέμα. «Πού το πάει ο Αβραμόπουλος – Τορπίλη για τον Βενιζέλο και φλερτ με τον Τσίπρα» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος τους. «Υποβρύχιο φλερτ με Τσίπρα» ήταν ο τίτλος της δεύτερης σελίδας τους. «Πυρά από Βενιζέλο μετά τα “γελάκια” – Αποδοκίμασε άγρια τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από το βήμα της Βουλής» ήταν ο τίτλος στην τρίτη σελίδα. «Ο υπουργός είχε κλίση προς τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν ο τίτλος και της σελίδας 4!
Δεν θα ασχολούμασταν φυσικά με αυτή την υπόθεση, αν δεν εντασσόταν σε ένα πολύ σοβαρότερο πολιτικό πλαίσιο – πέρα από την αυτονόητη αυτοτέλειά της και το φόβο του Βενιζέλου μήπως μπλέξει δικαστικά υπό δυσμενείς πολιτικές συνθήκες.

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ όλο και συχνότερα να διαφοροποιούνται από κάποια πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. Πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δ. Αβραμόπουλος αποστασιοποιούνται π.χ. από τη θεωρία των «δύο άκρων». Βουλευτές της ΝΔ απαιτούν αλλαγή στάσης της κυβέρνησης π.χ. στο επίδομα θέρμανσης ή στα φωτοβολταϊκά. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα καταψηφίσουν κάποιο νέο αντιλαϊκό μέτρο ούτε φυσικά ότι θα …ρίξουν την κυβέρνηση! Όταν όμως πληθαίνουν τα κορυφαία στελέχη, ακόμη και υπουργοί εν ενεργεία, οι οποίοι αποστασιοποιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης του κόμματός τους, αυτό συνήθως εκλαμβάνεται –και σωστά– από τον κόσμο ως σαφής ένδειξη αλλαγής πολιτικού σκηνικού. Για να γίνουμε σαφέστεροι, η στάση των στελεχών της ΝΔ υποδηλώνει ότι εκτιμούν πως τελειώνει η εποχή του Σαμαρά και επιδιώκουν έτσι να πάρουν θέσεις στη «μετασαμαρική» ΝΔ – αυτή δηλαδή που εκτιμούν ότι θα προκύψει μετά τη διαγραφόμενη πιθανή ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.

Αν όμως διατηρηθεί και επεκταθεί αυτό το κλίμα, όπου ουσιαστικά στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν την ήττα του κόμματός τους, δεν είναι καθόλου απίθανο η ήττα της Δεξιάς να προσλάβει διαστάσεις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες στις βουλευτικές εκλογές, αν η ΝΔ εμφανιστεί να καταρρέει. Όλα αυτά όμως αφορούν το μέλλον – γιατί εκλογές τώρα, σε λίγους μήνες, αποκλείεται να κάνει ο Σαμαράς επειδή είναι βέβαιο ότι θα συντριβεί.

Πηγή:ΠΡΙΝ 20/10/13

Δεν υπάρχουν σχόλια :