Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Για τον Αντώνη Καρρά που "έφυγε"




Ένας αγωνιστής έφυγε ...
«Τον είχα πρωτογνωρίσει εδώ και κοντά 10 χρόνια και μου είχε πει :
"μικρέ μη σταματήσεις να βγαίνεις στο δρόμο και μη σταματήσεις να αγωνίζεσαι για όσα πιστεύεις"
Τον έβλεπα πάντα στις πορείες , πρώτη γραμμή στον Δεκέμβρη του 2008, πρώτη γραμμή σε όλη του την Ζωή.  Τελευταία φορά τον συνάντησα ένα βράδυ στα γραφεία της ΟΛΜΕ σε μια επιτροπή για την υπεράσπιση Τούρκων αγωνιστών και στην αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής...»

Από το blog "ο δρόμος"


Η φωτογραφία με το ματωμένο χέρι του Αντώνη Καρρά
 που 
έκανε το γύρο του κόσμου είναι από το Δεκέμβρη του 2008
Ο Αντώνης Καρράς ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αξιοπρεπής και ανιδιοτελής αγωνιστής. 

Αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικότερα όταν επρόκειτο για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας.


Ήταν ανοιχτός στα νέα ιδεολογικά ρεύματα και αγκάλιασε τη νέα γενιά όσο λίγοι, προσβλέποντας σε αυτήν, να οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες σε ένα καλύτερο μέλλον.


Ανιδιοτελής προσωπικότητα όμως καθώς ήταν, δεν διεκδίκησε ποτέ να αναλάβει εξουσία. Υπήρξε μόνο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Χαρακτηριστικά των απόψεών του, ήταν τα όσα σημείωνε σε πολιτικό του κείμενο πριν τρία χρόνια: «Κοιτάζω τη Βουλή και μου φαίνεται ότι ο αριθμός των βουλευτών είναι μεγάλος. Υπάρχει ένας ιδιότυπος επαγγελματισμός του συστήματος, τα κόμματα συνδέθηκαν με το κράτος και ο πολίτης μετατράπηκε σε πελάτη. Τι όραμα να δώσεις όταν δεν έχεις κάνει αλλαγές ουσίας; Ομως αν γίνουμε μίζεροι και αποσυρθούμε τώρα θα τα χάσουμε όλα, δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα. Εγώ παραμένω αισιόδοξος και περιμένω ότι θα δω το φως στην άκρη του τούνελ».



Στη διάρκεια της δικτατορίας είχε πλούσια αντιστασιακή δράση και όλοι τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Άλκης». 

Την περίοδο αυτή «έκανε βάρκα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή θαλάσσια δρομολόγια, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση.

Παράλληλα εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.


Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου «Αιχμή».

Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ.

Στην επαγγελματική του ζωή, ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε Διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού (την περίοδο της διακυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου) από το 1964 έως την Αποστασία του Ιουλίου του 1965.

Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που ήταν αναπληρωτής υπουργός, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία.

"Έφυγε" από την ζωή την Τρίτη, έπειτα από σύντομη νοσηλεία.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 4 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Καλό ταξίδι Αντώνη...


* Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την εξέγερση του Δεκέμβρη το 2008 μετά τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο Αντώνης Καρράς ήταν εκεί, μαζί με τη νεολαία και το λαό που διαδήλωνε και συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής. 







1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Στην κηδεία του Αντώνη Καρρά, υπήρχε ένα στεφάνι πάνω στο οποίο έγραφαν: ¨Εσύ φεύγεις με το κεφάλι ψηλά Αντώνη Καρρά. Οι κοινωνικοί σου αγώνες, φωτεινοί δρόμοι¨. Με ποιούς άραγε έκανε την αντίστιξη η φράση στο στεφάνι(δη, εσύ έφυγες με το κεφάλι ψηλά, ενώ οι άλλοι....; Προφανώς με όλα τα λαμόγια του νεο-ΠΑΣΟΚ!Αυτοί τον θεωρούσαν έναν ¨γραφικό¨γέρο που τους ¨εξέθετε¨ συνεχώς. Δεν τον διέγραψαν,προφανώς λόγω της εμβληματικότητάς του για το ΠΑΚ και το μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ. Αλλά όλοι προσπάθησαν να ¨ξεβρωμίσουν¨ λιγάκιμε την ευκαιρία της κηδείας του. Ο Αντώνης ανήκει στα κοινωνικά κινήματα που συμμετείχε και υπερασπίστηκε. Εκεί βρίσκονταν (και κατά προσωπικές του δηλώσεις) οι πραγματικοί του σύντροφοι...και όχι στις κομματικές νομεγκλατούρες των ιδιοτελών κρατικοδίαιτων και γλυφτών του πολιτικού συστήματος. Θαν.