Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Βήμα για μια άλλη αριστερά -Πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της ανατροπής
Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Επιχειρώντας ένα αποφασιστικό και σταθερό βήμα προς τη μετωπική πολιτική συμπόρευση, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέληξε ομόφωνα σε ένα κείμενο πολιτική δήλωση, την οποία απέστειλε εδώ και δέκα ημέρες στις οργανώσεις και τους αγωνιστές που συμμετείχαν στην κοινή σύσκεψη εργασίας, με σκοπό να υπογραφεί από κοινού. 
Οι οργανώσεις στις οποίες στάλθηκε το προσχέδιο κοινής δήλωσης είναι το ΕΕΚ, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος», η ΟΚΔΕ και το Σχέδιο Β. Το κείμενο που διαμόρφωσε η ΚΣΕ και το οποίο εκφράζει σαφώς την απόφαση της 2ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης, έχει ως εξής:


Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκφράζοντας το πνεύμα της κοινής μας σύσκεψης στις 3 Οκτώβρη 2013, μοιραζόμαστε τις ακόλουθες κοινές εκτιμήσεις και κατευθύνσεις:

Δύο κόσμοι σήμερα συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία.

Ο ένας κόσμος εκπροσωπείται από την κυβέρνηση, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την Τρόικα που επιδιώκουν σήμερα να κλιμακώσουν τη βάρβαρη πολιτική τους. Η κατάρρευση του success story δείχνει τα τεράστια αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής. Η συνέχιση και το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης, η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου για να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων, οι βαθιές αντιθέσεις που οξύνονται στην ευρωζώνη και την ΕΕ οδηγούν σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα. Ολοένα και περισσότερο η παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ και η εξυπηρέτηση των πιστωτών σημαίνει κοινωνική καταστροφή, ανεργία, εξαθλίωση και πλήρη κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας. Αποδείχτηκε ότι μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε φιλολαϊκή πολιτική.

Κομμάτι αυτού του κόσμου ήταν και η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Οι εγκληματικές επιθέσεις και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της κλιμακούμενης φασιστικής βίας και τρομοκρατίας των νεοναζί που στηρίχτηκε στην ενίσχυση από κρατικούς μηχανισμούς, στην υποστήριξη από τα ΜΜΕ, στην ασυλία από την κυβέρνηση. Χρειάστηκαν οι μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αναζήτηση συγκλίσεων με τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή», να προχωρήσει στις συλλήψεις και να προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο κύριος εγγυητής της «ομαλότητας».

Την ίδια στιγμή ωστόσο, με πρόσχημα την αντιδραστική «θεωρία των δύο άκρων», μεθοδεύεται η κατάλυση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και της Αριστεράς και η επιβολή κλίματος καταστολής, γενικευμένου αυταρχισμού και προβοκάτσιας.

Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αποδέχονται την πολιτική των ΗΠΑ και στηρίζουν την επικίνδυνη λογική του άξονα Ελλάδα – Κύπρος -Ισραήλ.

Ο άλλος κόσμος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, οι νέοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι δυνάμεις του πολιτισμού και της γνώσης. Ο κόσμος που έχει δώσει και δίνει τη μάχη των απεργιών, των μεγάλων πανεργατικών κινητοποιήσεων, των καταλήψεων, των «πλατειών», της Κερατέας και των Σκουριών, των μεγάλων αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων, των μικρών και μεγάλων αγώνων. Για να νικήσει αυτός ο κόσμος χρειαζόμαστε ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, μαχητικό και παρατεταμένο κίνημα ανατροπής και μια άλλη Αριστερά.

Μόνο αυτός ο κόσμος μπορεί να αντιπαλέψει το φασισμό. Το φασισμό δεν μπορεί να τον παλέψει κανένα «συνταγματικό τόξο» με τις μνημονιακές πολιτικές του, με τον ρατσισμό και τον αυταρχισμό του, με την επίθεση στο κίνημα και την Αριστερά, που τον γεννούν και τον θρέφουν. Το φασισμό μπορεί να τον τσακίσει μόνο η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος και των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για να ξεριζώσουμε τη φασιστική ιδεολογία και τις αιτίες που την γεννούν, μαζί με τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και την Τρόικα.

Οι μεγάλες αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν μια άλλη κατάσταση στην Αριστερά.

Δεν δίνει διέξοδο και οδηγεί σε ήττα η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για «διαπραγμάτευση» και λύση σε συμφωνία με τους πιστωτές, που στρατεύεται στην παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ, στην επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας και στην παροχή εγγυήσεων προς τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Ούτε δίνει προοπτική η πρακτική του ΚΚΕ, που, παρά την επαναστατική ρητορεία, υποτιμά τις ανατρεπτικές δυνατότητες της εποχής, αρνείται να θέσει πολιτικούς στόχους πάλης για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης, θεωρεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ρηγμάτων και κατακτήσεων και αρνείται την ενωτική δράση, υπονομεύοντας τους αγώνες.

Γι' αυτό και οι οργανώσεις και συλλογικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενα θεωρούμε κρίσιμο και επιδιώκουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά στη μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για μια άλλη Αριστερά της ανατροπής και της νίκης. Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και στην αυτοτέλεια κάθε δύναμης, αλλά και συντροφική διάθεση να συμπορευτούμε και να δράσουμε μαζί. Για την Αριστερά που θα ανοίξει έναν άλλο δρόμο για την ελληνική κοινωνία. Ένα δρόμο επαναστατικών αλλαγών, χωρίς ευρώ, έξω από την ΕΕ, στηριγμένο στην πρωτοβουλία, τη δράση και την αυτοοργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, το δρόμο της ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης, χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Αναγκαία η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ 


■ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μας ενώνουν κοινοί αγώνες, κοινές μάχες μέσα στο κίνημα αλλά και η κοινή αγωνία να πάνε αλλιώς τα πράγματα στο κίνημα και την Αριστερά.

Μοιραζόμαστε την ίδια θέση ότι σήμερα οποιαδήποτε φιλολαϊκή διέξοδος δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των αγώνων, ενός πανεργατικού και παλλαϊκού ξεσηκωμού και για την ανατροπή της πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου και της δικομματικής κυβέρνησης που την εφαρμόζει, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική. Χωρίς αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές πολιτικές εντός της ΕΕ και των μνημονιακών δεσμεύσεων, ούτε σταθερές και μόνιμες κατακτήσεις μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής διαχείρισης του συστήματος.

Η ανατροπή αυτή είναι η αφετηρία για έναν άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία, σε αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των δανειστών και των διεθνών οργανισμών που τους στηρίζουν. Με βάση το αναγκαίο μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα με στόχο να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων. Με μονομερή κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Με έξοδο από το ευρώ, αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους. Με εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες τους και εργατικό έλεγχο στην παραγωγή και την κοινωνία. Με ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, υπέρ της εργασίας και σε βάρος του κεφαλαίου, με αποκατάσταση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, και δραστικό περιορισμό των εργοδοτικών προνομίων. Για την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων και της δημιουργικότητας του κόσμου της εργασίας υπέρ της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Έξω από το ΝΑΤΟ. Με νομιμοποίηση των μεταναστών και άσυλο για τους πρόσφυγες. Με πραγματική δημοκρατία και ελευθερία του εργαζόμενου λαού.

Σε αυτή τη βάση το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Θα διαμορφώσουμε μια μεγάλη πρωτοβουλία για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, με αφορμή την ελληνική προεδρία.
  • Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων στον ενωτικό αντιφασιστικό αγώνα και στην πάλη κατά του ρατσισμού. Θα παλέψουμε για την υπεράσπιση και την νομιμοποίηση των μεταναστών.
  • Θα επιμείνουμε στη στήριξη και ενίσχυση των αγώνων και των απεργιών, στηρίζοντας σχήματα και πρωτοβουλίες που αγωνίζονται για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, και παλεύοντας ταυτόχρονα για την κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και του μαχόμενου κινήματος.
  • Θα αγωνιστούμε ενάντια στην καταστολή τις επιστρατεύσεις και γενικότερα για τις δημοκρατικές εργατικές και λαϊκές ελευθερίες.
  • Θα πάρουμε πρωτοβουλίες πολιτικού και θεωρητικού διαλόγου για τα ανοιχτά ζητήματα του προγράμματος και της αριστερής στρατηγικής.
  • Θα παρέμβουμε μετωπικά και ενωτικά σε όλες τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος, παίρνοντας όλες τις πρωτοβουλίες που αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτή μας την κοινή προσπάθεια για τη μετωπική συμπόρευση της Αριστερά της ανατροπής καλούμε κάθε οργάνωση, κάθε συλλογικότητα, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και αναζητήσεις να συστρατευτούν. Για να μπει φραγμός στη βαρβαρότητα, να δικαιωθούν οι αγώνες, να ξημερώσουν μέρες ελπίδας και ανατροπής.

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 26.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :