Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μαζικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων λόγω Χαλκιδικής

11 εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικά μέσα - «Εγκληματική δραστηριότητα» οι συνεντεύξεις


Απομαγνητοφωνημένα κείμενα ολόκληρων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνει η δικογραφία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις Σκουριές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. 

Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους που καλούν τα μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης» για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, αποτελούν και αυτές ενοχοποιητικό υλικό. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύεται παρακάτω, έχουν πραγματοποιηθεί το 2012, πολύ πριν από την ένοπλη επίθεση σε εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η χρησιμοποίηση δημοσιευμένων συνεντεύξεων και επαφών με δημοσιογράφους ως αποδεικτικό στοιχείο... εγκληματικών δραστηριοτήτων, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας.

Οι απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καταλαμβάνουν πάνω από 200 σελίδες της δικογραφίας και αφορούν κυρίως τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου, ο οποίος κατονομάζεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης που δρα στις Σκουριές και, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι έδινε ψευδείς πληροφορίες και προπαγανδιστικό υλικό με σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Πρόκειται για απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνεντεύξεων σε δημοσιογράφους τουλάχιστον 11 εφημερίδων, πρακτορείων ειδήσεων και ηλεκτρονικών μέσων και συγκεκριμένα των: «Ελευθεροτυπία», «Ρόιτερς», «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων», «Το Ποντίκι», «Καθημερινή», «Δημοκρατία», «Antenna», ΕΡΤ3, ΕΡΑ Κομοτηνής, «Ράδιο Καβάλα» και «Στούντιο Α». Η καταγραφή είναι πλήρης και λεπτομερής. Καταγράφεται η ώρα κλήσης, η διάρκεια της κλήσης, η ημερομηνία και η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και της τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε ο Τ. Παπαγεωργίου σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους οι οποίοι κατονομάζονται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις δραστηριότητες της «εγκληματικής οργάνωσης» που συνέστησε ο Τ. Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται ο επηρεασμός της κοινής γνώμης με συνεχείς συνεντεύξεις στα ΜΜΕ και στον Τύπο και πληροφορίες που είναι παραποιημένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και ότι ο ίδιος, με αναρτήσεις κειμένων στο blog του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgreece.wordpress.com) προσπαθεί επίσης να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Πρόκειται για πρωτοφανή στα ποινικά χρονικά ερμηνεία συνεντεύξεων που έχουν παραλήπτη την κοινή γνώμη και δημοσιεύονται σε ΜΜΕ.

Η δημοσίευση κειμένων που συνάδουν με τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης στοχεύουν:

1. Στη διαμόρφωση συνθηκών επηρεασμού της κοινής γνώμης, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ευρύτερα, καθώς η περιγραφή των πραγματικών περιστατικών των εκνόμων ενεργειών σε αυτά, υλοποιείται κατά τρόπον που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

2. Στην ενίσχυση του φοβικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού, με σκοπό να πλήξει το εθνικό συμφέρον.

Στη δικογραφία αναφέρεται ακόμη ότι: «Από την προανάκριση διαφαίνεται ότι η υπό έρευνα εγκληματική οργάνωση έχει ως σκοπό, με έκνομες ενέργειες, να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την οποιαδήποτε μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξια αυτής που βρίσκονται στις περιοχές Σκουριές και Λάκκος Καρατζά με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των εκνόμων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για τη χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος».

Στο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας που υπογράφει ο Σάκης Αποστολάκης, περιλαμβάνεται και απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας του ίδιου του συντάκτη:

«Ημερομηνία: 3/6/2012.

Αριθμός καλούντος: 2111096400 (το τηλεφωνικό κέντρο της "Ελευθεροτυπίας").

Εναρξη συνομιλίας: 13.20'.08''.

Τηλεφωνήτρια: Γεια σας, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" παίρνω. Μισό λεπτό παρακαλώ, να σας συνδέσω με τον κ. Αποστολάκη.

Συνδέει τον καλούμενο με άλλο άτομο που συνομιλεί σαν καλών.

Γεια σας, κ. Παπαγεωργίου. Είμαι ο Αποστολάκης από την "Ελευθεροτυπία".

(Ακολουθεί η παράθεση του κειμένου της απομαγνητοφώνησης της πλήρους καταγραφής της συνομιλίας).

Λήξη συνομιλίας: 13.27'.08''

Διάρκεια συνομιλίας: 06'.35''».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παραπάνω συνομιλία αφορούσε σε κλήση προς τον Τ. Παπαγεωργίου για ενημέρωση σχετικά με το ταξίδι του στον Καναδά, μετά από πρόκληση της Ελληνοκαναδής βουλευτού Νίκι Αστον και ενημέρωση βουλευτών του κόμματός της, αλλά και της Ελληνικής Ομογένειας του Καναδά σχετικά με τις δραστηριότητες της «Eldorado Gold» στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Εβρου.

Πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια :