Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Αίμα σε καλή τιμή, Χρυσή Αυγή

Του Κώστα Βαξεβάνη - "Hot Doc"

Ξεχάστε το αυγό του φιδιού. Δεν υπάρχει. Το αυγό έσπασε και το φίδι κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Σκοτώνει, αλλά κυρίως δηλητηριάζει τα πάντα στην κοινωνία. 


Αυταπόδεικτες αλήθειες, κοινωνικές κατακτήσεις, η ίδια η ζωή, μπαίνουν σε διαπραγμάτευση με τον παραλογισμό του ναζισμού: Αν είναι ίσοι μεταξύ τους οι άνθρωποι, αν έκαψε 6 εκατομμύρια εβραίους ο Χίτλερ, αν η δημοκρατία πρέπει να αντικατασταθεί με τις θεωρίες του σκότους.

Τίποτα δεν συνέβη ξαφνικά. Οι νεοναζί δεν είναι τα δηλητηριώδη μανιτάρια που φύτρωσαν αναπάντεχα στην υγρασία του πολιτικού δάσους. Η αναβίωση του ναζισμού εξαρτάται σίγουρα από κοινωνικούς, πολιτικούς ακόμη και ψυχολογικούς όρους.


Αναρωτηθείτε, θα υπήρχε ναζισμός και Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αν η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν της πρόσφεραν τον ρόλο του δίκαια διαμαρτυρόμενου; Θα υπήρχε, αν οι φουσκωμένοι από υπερηφάνεια και αναβολικά Χρυσαυγίτες δεν φάνταζαν τιμωροί απέναντι σε ένα σύστημα ατιμωρισίας; Θα αναβίωνε ο ναζισμός, αν υπήρχε κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου που ικανοποιεί τους πολίτες για να μην ζητάνε ικανοποίηση τα ένστικτα; Θα γινόταν τρίτο κόμμα, αν οι κυβερνώντες εφάρμοζαν τον νόμο απέναντι σε μια εγκληματική ομάδα που σφάζει ανθρώπους, αντί να της κλείνουν το μάτι και πολλές φορές τα μάτια;

Η Χρυσή Αυγή δεν θα ήταν αυτό που έγινε, αν τα εγκλήματα της δεν αποκρύπτονταν γιατί αφορούσαν αλλοδαπούς, αν δεν είχε διεισδύσει στις κρατικές δομές και στην Αστυνομία, αν δεν αντιμετωπιζόταν από την παραδοσιακή δεξιά ως ένα άτακτο παιδί που έχασε τον σωστό δεξιό προσανατολισμό. Οι ναζί δεν θα έμπαιναν στα σπίτια, αν δεν τους απενοχοποιούσαν τα media, παρουσιάζοντας γλυκανάλατες συνεντεύξεις καλής θέλησης και θεαματικότητας αντί για ρεπορτάζ με τα εγκλήματα. Και σίγουρα αν δεν τους χρηματοδοτούσαν μεγάλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν τους πολιτικούς τους μπράβους, τα νταϊλίδικα τσιράκια τους στη Βουλή και ταυτόχρονα ένα φοβιστικό ανάχωμα σε μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η GUARDIAN δημοσίευσε πρόσφατα ρεπορτάζ, στο οποίο υποστηρίζει πως έλληνες εφοπλιστές χρηματοδοτούν τη Χρυσή Αυγή. Η πληροφορία αυτή, που υπάρχει εδώ και καιρό, φαίνεται πως είναι αληθινή. Από τη γέννηση της η Χρυσή Αυγή έχει μια δραστηριότητα που είναι δυσανάλογη με τα έσοδα της. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χάρης Κουσουμβρής μετά την αποχώρηση του από τη Χρυσή Αυγή, «τα ταμεία δεν είχαν ούτε 300 ευρώ». Ο Μιχαλολιάκος κατέβαινε ωστόσο με μεγάλη άνεση στις εκλογές, αν και θεωρητικά τα μέλη του δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα παράβολα για να θέσουν υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τον «μεγάλο αρχηγό» ως εκ θαύματος πάντα εμφανιζόταν κάποιος «δωρητής».

Ο Μιχαλολιάκος δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει κανέναν με τις δωρεές. Η Χρυσή Αυγή ανοίγει παντού γραφεία, μοιράζει χρήμα, έχει μηχανοκίνητα τμήματα, μηχανισμούς που δεν συμπεριφέρονται μόνο σαν στρατός, αλλά έχουν και τις ανάγκες στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφοπλιστές είναι οι αιμοδότες της Χρυσής Αυγής για να μπορεί να χύνει αίμα. Επίσης υπάρχει ένας επιχειρηματίας στον τομέα του πετρελαίου, που πρόσφατα μάλιστα πλήρωσε τιμολόγια για τις ανάγκες της Χρυσής Αυγής στα νέα γραφεία στο Ν. Ηράκλειο. Ένας ακόμη επιχειρηματίας, που έχει μετοχές σε μεγάλη εφημερίδα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όπλα, ασφαλείς πηγές υποστηρίζουν ότι είναι από αυτούς που ενισχύουν τη ναζιστική οργάνωση, όχι μόνο οικονομικά. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κασιδιάρης είχε πει πως το πλεονέκτημα που έχουν ως βουλευτές είναι πως έχουν πια νόμιμα όπλα. Άρα παραδέχεται πως είχαν παράνομα.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα συστημικό κόμμα. Στη Βουλή ψήφισε υπέρ των τραπεζιτών, υπέρ των ΠΑΕ, υπέρ των εφοπλιστών όταν ζητήθηκε να δώσουν μια κάποια εθελοντική φορολογία. Είναι πολύ λογικό κάποιοι από τους ευεργετηθέντες από τους νόμους που ψήφισε να επιστρέψουν τη χάρη. Έτσι έκανε πάντα ο φασισμός. Ακόμη και ο Χίτλερ ανέβηκε με τη χρηματοδότηση των οικονομικών κολοσσών της Bayer και της Krupp.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προφανώς έκανε την κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι οι ναζί είναι αυτό που κάνουν στο σκοτάδι και όχι αυτό που δείχνουν μπροστά στα φώτα και τις κάμερες. Τα media, που αρέσκονταν να παρουσιάζουν το lifestyle των ναζί αντί για τα εγκλήματα τους, με πρωτεργάτη το Πρώτο Θέμα, ξαφνικά ανακάλυψαν το μαύρο πρόσωπο του ναζισμού. Γιατί το έκαναν; Μήπως από ενοχές και φόβο; Μήπως τρόμαξαν και οι ίδιοι; Κάθε άλλο. Ήρθε η ώρα οι Χρυσαυγίτες να πάψουν να παρουσιάζονται σαν πρόσκοποι που πάνε με ασφάλεια γιαγιάδες στα ΑΤΜ (θυμάστε το στημένο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος πριν από τις εκλογές;) και να γίνουν το θηρίο. Έτσι η κοινωνία θα φοβηθεί και θα προτιμήσει να ψηφίσει «απατεώνες και κλέφτες» αντί για θηρία. 

Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση που καταλύει κάθε μέρα κάθε έννοια συνταγματικότητας θα φανούν εν μία νυκτί αρκετά δημοκράτες.
Ακόμη και ο συνταγματολόγος της ατιμωρησίας θα γίνει τιμητής του συνταγματικού τόξου.

Επίσης, μια χτυπημένη Χρυσή Αυγή με φοβισμένους ψηφοφόρους δεν θα ψηφίσει αριστερά, αλλά τη συγγενή δεξιά.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ενώ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να την θέσει εκτός νόμου. Η Χρυσή Αυγή χρειάζεται πρωτίστως να αντιμετωπίσει τον νόμο. Δεν τον αντιμετώπισε ποτέ.

Οι αριστεροί συλληφθέντες με όπλα βαφτίζονταν τρομοκράτες. Οι Χρυσαυγίτες, απλοί οπλοφόροι. Αφήνονται ελεύθεροι και αντιμετωπίζονται με την ανέχεια των παραστρατημένων (πολιτικά) παιδιών.
Εδώ και μερικές μέρες η Αστυνομία κάνει έρευνες σε Χρυσαυγίτες και βρίσκει ξαφνικά όπλα. Να υποθέσουμε πως μέχρι σήμερα έβρισκε Μπάρμπι και την «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», αντί για όπλα και ρατσιστικά έντυπα;

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα συστημικό εργαλείο. Τα πιο αυταρχικά κομμάτια των κρατικών μηχανισμών το αντιλαμβάνονται ως κομμάτι του ίδιου του κράτους. Οι ναζί, ανεξάρτητα από τους λόγους που δυνάμωσαν, είναι εδώ για να τους χρησιμοποιούν. Τα πρωτοσέλιδα με τον νεκρό Παύλο είναι κομμάτι αυτής την χρήσης. Αν η οργή και ο θυμός στρέψουν κάποιους ενάντια στη Χρυσή Αυγή, θα αποδείξουν τη θεωρία των δύο άκρων. Αν δεν το κάνουν, τότε θα δημιουργήσουν την ένταση.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70 ομάδες ελλήνων φασιστών χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν κλίμα ανωμαλίας στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις. Ο κόσμος φοβήθηκε και, αντί να αντισταθεί, συντηρητικοποιήθηκε. Κάποιοι από τα μέλη αυτών των ομάδων είχαν σχέση με την ΚΥΠ.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος την εποχή εκείνη ανήκε σε αυτές τις ομάδες, συνελήφθη, αλλά έμεινε μερικούς μήνες στη φυλακή. Τα περισσότερα αδικήματα του παραγράφηκαν μέσα από περίεργες νομικές διαδικασίες. Ο Κώστας Πλεύρης, ιδεολογικός μέντορας αυτών των ομάδων, όπως αποδείχθηκε, είχε καρφώσει τους συνεργάτες του, δημιουργώντας έτσι μια επιτυχία για τις αρχές.

Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Στη γειτονική Ιταλία την ίδια περίοδο οι φασίστες, οι οποίοι διατηρούσαν πολύ στενές σχέσεις με τους έλληνες φασίστες, έβαλαν χιλιάδες βόμβες σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Η διαβρωμένη Αστυνομία δεν τους απέδωσε ποτέ ευθύνη και προσπάθησε να εξαφανίσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Δεκαετίες μετά αποκαλύφθηκε από μερικούς επίμονους ιταλούς δικαστικούς πως οι βόμβες είχαν μπει σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να ικανοποιήσουν τη στρατηγική της έντασης.
Δηλαδή να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και ανωμαλίας, το οποίο (μαντέψτε) θα χρεωνόταν στην αντιπαράθεση των άκρων δεξιάς-αριστεράς. Οι φοβισμένοι πολίτες θα επέλεγαν έτσι μια συντηρητική κυβέρνηση, η οποία θα έπαιρνε ακόμη και αντιδημοκρατικά μέτρα με το επιχείρημα της προστασίας τους. Απέτρεψαν έτσι την ισχυρή αριστερά από το να πάρει την εξουσία.

Η Χρυσή Αυγή είναι το σύγχρονο εργαλείο. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή ή την ψηφίζουν προφανώς αγνοούν όχι μόνο την Ιστορία, αλλά κυρίως τον ρόλο που άθελα τους παίζουν. O φασισμός, πέρα από θεωρία του σκότους, είναι πρακτική της εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :