Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

«Κοίτα να δεις, υπάρχει πρόβλημα…»

Του Παναγιώτη Φραντζή
Honoré Daumier, The Third Class Wagon, 1862-1864

«Κοίτα να δεις, εγώ ψηφίζω ΚΚΕ αλλά δεν είμαι μέλος. Και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνώ σε κάποια πράγματα που λέει… Και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αριστεροί, δεν είναι όλοι ίδιοι… Πρέπει να εξηγήσετε στον κόσμο τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφορές έχει με το ΚΚΕ, γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αριστερά και τι ακριβώς είναι όλοι αυτοί οι τύποι που παίρνουν πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά».


Η φωνή στο τηλέφωνο εξέφραζε πραγματική αγωνία. Ένας λαϊκός άνθρωπος από την Κεφαλονιά. Αναγνώστης του περιοδικού. Αριστερός έξω από καλούπια. Να πώς συστήθηκε: «Κοίτα να δεις, εγώ ψηφίζω ΚΚΕ αλλά δεν είμαι μέλος. Και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνώ σε κάποια πράγματα που λέει… Και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αριστεροί, δεν είναι όλοι ίδιοι… Πρέπει να εξηγήσετε στον κόσμο τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τι διαφορές έχει με το ΚΚΕ, γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν είναι αριστερά και τι ακριβώς είναι όλοι αυτοί οι τύποι που παίρνουν πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά».


«Δουλεύω σ’ ένα μαγαζί» είπε «και μιλάω με πολύ κόσμο. Εκεί στην Αθήνα εσείς μιλάτε μεταξύ σας και καταλαβαίνεστε. Εδώ υπάρχει… δε θέλω να πω αμορφωσιά. Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι συμβαίνει. Μου λένε πολλοί: Χρυσή Αυγή. Προσπαθώ να τους εξηγήσω…». Του είπα πως συμφωνώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα γράψουμε. Αυτό ήθελε να μου ζητήσει. Να γράψουμε. Ξανά. 

Αλλά πώς πρέπει να γράφει κανείς; Πώς πρέπει να γράψεις ότι σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού υπάρχει άγνοια και σύγχυση. Ότι ο Τράγκας έχει πουλήσει τη Χρυσή Αυγή σαν λαϊκή αντιμνημονιακή αντισυστημική δύναμη, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Ότι οι λεγόμενες θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Κι όλα αυτά χωρίς να πάρεις τη στάση του ελιτιστή που κατηγορεί το λαό γιατί δεν βγαίνει από την ανωριμότητά του.

Τα φοβερά χρόνια του μνημονίου έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Έχει φορτωθεί με πληροφορίες ο κόσμος. Σε χοντρές γραμμές κάποια λίγα πράγματα μένουν. Η Μέρκελ, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς που ήταν αντιμνημονιακός και μετά το γύρισε, ο Τσίπρας που είναι ή δεν είναι ικανός να κυβερνήσει. Ο Τσοχατζόπουλος. Η λίστα Λαγκάρντ. Η Χρυσή Αυγή. Όλα αυτά που μένουν, όλη αυτή η πληροφορία που κυκλοφορεί σε ταξί, σε κομμωτήρια, σε καφενεία, κρύβει περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει.

Δουλειά των δημοσιογράφων που θέλουν να αντιταχθούν στον εκφασισμό είναι να εξηγούν. Να εξηγούν από την αρχή, αυτό που ζήτησε ο αναγνώστης μας από την Κεφαλονιά. Τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο. Ποιοι ήθελαν να στρέψουν την απόγνωση και τη διαμαρτυρία στη Χρυσή Αυγή και πώς το μεθόδευσαν. Όχι μόνο ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών παραγόντων αλλά συνολικότερα: ποιες τάξεις, ποιες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το φασισμό και γιατί.

Δείτε παρακάτω το πρώτο τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ Φασισμός ΑΕ που ετοιμάζει η ομάδα του Debtocracy και του Catastroika.


Πηγή:unfollow

Δεν υπάρχουν σχόλια :