Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Ένα βήμα παρακάτω στο συντηρητικό κατήφορο

Tου Κώστα Γρηγοριάδη

Διαβάζουμε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» δύο αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο “Peterson Instute for International Economics” στην Ουάσιγκτον:


«“Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή” δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Και επίσης ένα ακόμη μέρος της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πολιτικό θέμα που δημιουργείται από την οικονομική κρίση καθώς ενισχύεται ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έκανε ρητή αναφορά στο νεοναζιστικό κόμμα, στην Χρυσή Αυγή το οποίο η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να συντρίψει καθώς η ηγεσία της Χρυσής οδηγήθηκε στην φυλακή. Ο κ. Σαμαράς όμως είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ξαναβλέποντας καλά τα δύο μέρη της ομιλίας του Α. Σαμαρά, καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα παρακάτω στον συντηρητικό και αυταρχικό της κατήφορο. Κι αυτό γιατί ενώ δείχνει «αποφασιστικότητα» να φανεί... αμείλικτος ως προς το ένα άκρο, αυτό της Χ.Α. αμέσως δείχνει την πρόθεση του, τόσο του ίδιου όσο και της συγκυβέρνησης της οποίας προΐσταται, να σκληρύνει τη στάση του και προς το «άλλο άκρο», την αριστερά, λέγοντας ξεκάθαρα: “ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και το άλλο άκρο που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Να λοιπόν αμέσως αμέσως το άλλο άκρο, «ιδιαίτερα επικίνδυνο» για το μέλλον της χώρας: αυτό της αριστεράς στο σύνολό της. Κι αν κάνει αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει την έξοδο από την ΕΕ (θέμα που προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει σε καμιά περίπτωση) για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, ο στόχος είναι να διωχθεί η πολιτική θέση του υπολοίπου μέρους της αριστεράς, που χρόνια τώρα και παλεύει και έχει σαν επίσημη θέση την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ.

Άμεσα και χωρίς περιστροφή το μήνυμα είναι ότι η πολιτική θέση που ξεκινάει από αυτή την ιδεολογική αφετηρία και λέει ότι «αγωνίζομαι για μια άλλη πολιτική», ταυτίζεται με τη θεωρία των δύο άκρων, άρα και «επιβάλλεται για το καλό της κοινωνίας» να διωχθεί ως επικίνδυνη και εχθρική.

Βγαίνει λοιπόν ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι πλέον όποιος έχει αντίθετη άποψη και κυρίως ιδέες, είναι εχθρός της δικής τους δημοκρατίας και πρέπει να διωχθεί ως άκρο.

Από πότε λοιπόν και με ποιά αφορμή έφτασε ο πρωθυπουργός να δίνει αυτό το μήνυμα, μα ακριβώς από όλο αυτό το θέατρο που στήθηκε με την “χρυσαυγειάδα”.

Η θέληση της κυβέρνησης είναι να διώξει τις ιδέες της αριστεράς που αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου καθώς και να φτιάξει ένα νέο μπαμπούλα για την κοινωνία και τούς εργαζόμενους.

Κάποτε τα κυνηγητά των αγωνιστών της αριστεράς οδηγούσαν σε εξορίες και Μακρονήσια. Σήμερα, από το βήμα ενός αμερικάνικου ινστιτούτου που εκπροσωπεί τα διάφορα καπιταλιστικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί όσους αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και κάνουν απεργίες διεκδικώντας τα αυτονόητα ότι θα τους τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί γιατί δεν συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις».

Χρησιμοποιώντας τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του συστήματος, τα διάφορα παπαγαλάκια της εντεταλμένης δημοσιογραφίας, τους κάθε είδους συμβούλους του, μπορεί να ετοιμάσει το έδαφος ώστε να δεχτεί ενδεχόμενα η κοινωνία το νέο της εχθρό που δεν είναι η πολιτική του κεφαλαίου, δεν είναι οι δολοφονίες και οι τραμπουκισμοί των νεοναζιστών, αλλά είναι η ίδια η αριστερά.

Ποιός μας λέει ότι σε μια απεργία δε θα στηθεί από τους μηχανισμούς του τόσο του κράτους όσο και του παρακράτους μια προβοκάτσια που θα χρεωθεί στην αριστερά που αγωνίζεται; Στο συνδικάτο που αγωνίζεται, στις διάφορες συλλογικότητες που αγωνίζονται στον κάθε δημοκράτη που σηκώνει κεφάλι μπροστά στη στυγνή εκμετάλλευση που υπηρετεί ο κύριος Σαμαράς;

Χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε, να ενημερώσουμε τον κόσμο, να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξουμε το πρόβλημα, το πού το πάει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ώστε αύριο να μην είναι αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :