Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Πώς τοπικοί παράγοντες της Κεφαλονιάς παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των σεισμόπληκτων

Του Μάκη Νοδάρου 

Την ώρα που ο Εγκέλαδος προκαλεί με τις συνεχείς «επισκέψεις» του σοβαρές υλικές ζημιές σε κατοικίες και υποδομές της Κεφαλονιάς, διάφοροι τοπικοί παράγοντες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να αλλοιώσουν την εικόνα της καταστροφής κάνοντας λόγο για «μικρά προβλήματα».


Κάποιοι άλλοι εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τον πόνο των σεισμόπληκτων και ξεσπιτωμένων μέσα στον χειμώνα οικογενειών, παίζουν άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια προσπαθώντας να διατηρήσουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και τις ευθύνες της. 

Οι λαβωμένοι από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου κάτοικοι της Κεφαλονιάς καταγγέλλουν ευθέως τους κυβερνητικούς παράγοντες ότι, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, τους έδωσαν «ψίχουλα» για τη δήθεν πρώτη ανακούφιση των προβλημάτων τους.

Όπως λένε τα 586,94 ευρώ που λαμβάνουν οι οικογένειες που η κατοικία τους έχει χαρακτηριστεί από τους μηχανικούς «επικίνδυνη» δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, καθώς η σχεδόν ολική καταστροφή των οικοσκευών τους τούς έχει φέρει σε απόλυτο αδιέξοδο και απόγνωση.

«Τα 100.000 ευρώ, που έδωσε αρχικά η κυβέρνηση για την ανακούφιση εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους από το σεισμό, ούτε φτάνουν ούτε καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των δικαιούχων που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τους 400. Τα χρήματα αυτά, μοιάζουν σαν να δίνει κάποιος «ασπιρίνες» σε έναν βαριά ασθενή για τον κάνει καλά» καταγγέλλουν οργισμένοι οι κάτοικοι.

Τοπικοί παράγοντες και πολίτες καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά έπαιξε ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος της κοινωνίας, με αποκορύφωμα την προ ημερών αναπάντεχη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί που, όπως λένε, πήγε, είδε, υποσχέθηκε και έφυγε.

«Ο τρόπος που έγινε η πρωθυπουργική επίσκεψη στο νησί μάς οδήγησε αναπόφευκτα σε συνειρμούς για τις αντίστοιχες πομπώδεις επισκέψεις της Φρειδερίκης το 1953. Αυτό σε συνδυασμό με το άνευ μέτρου λιβανιστήρι του δημάρχου στον πρωθυπουργό έχουν οδηγήσει την αμφιλεγόμενη έτσι κι αλλιώς ετοιμότητα της κυβέρνησης σε διακωμώδηση της υπόθεσης από τα αθηναϊκά κανάλια και αυτό δεν είναι καθόλου καλό», καταγγέλλει ο Μάκης Φόρτες, πρώην δήμαρχος του Αργοστολίου και νυν περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Σήμερα μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ δέκα πολίτες τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά και μεταφέρθηκαν από τους συγγενείς τους στο νοσοκομείο του Ληξουρίου που και αυτό έχει υποστεί νέες ζημιές. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Διονύση Μαρκάτο στους περισσότερους τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. 

Τα διεθνή κέντρα εκτίμησης μεγέθους σεισμών κάνουν λόγο για σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ. Όμως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ανακοίνωσε επίσημα ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα και επίκεντρο την περιοχή Βόρεια της Αγίας Θέκλας πάνω στην χερσόνησο της Παλικής. 

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής κυρίως στην περιοχή του Ληξουρίου.

Οι κάτοικοι απομονωμένοι από το υπόλοιπο νησί μεταφέρουν τηλεφωνικά στους συγγενείς και στους φίλους, εικόνες τρόμου και καταστροφής. Όπως λένε δεκάδες σπίτια υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο πεζόδρομος μέσα στην πόλη γέμισε ρωγμές και τα καταστήματα σε αυτόν υπέστησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή καθώς έσπασαν οι τζαμαρίες και καταστράφηκαν από την πτώση όλα τα προϊόντα. Οι δρόμοι σε πολλά σημεία κόπηκαν στα δύο. Η άσφαλτος ανασηκώθηκε ακολουθώντας το ρήγμα, ενώ η προκυμαία στο λιμάνι της πόλης έγινε χίλια κομμάτια και άρχισε να γλιστράει προς την θάλασσα και να βυθίζεται. Ο δρόμος που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις, καμπαναριά σε εκκλησίες καταστράφηκαν ενώ στην πολυδιαφημισμένη ακτή του Μύρτου ο Εγκέλαδος βύθισε ξανά τεράστιες ποσότητες βράχων προς την θάλασσα αλλοιώνοντας το ανάγλυφο του τοπίου



Δεν υπάρχουν σχόλια :