Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Το ΚΚΕ μεταθέτει σε ακαθόριστο μέλλον την έξοδο από την Ε.Ε

Του Μιχάλη Παπαμακάριου

"...Το ΚΚΕ έχει ανάγκη να διαστρεβλώσει τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ΕΕ καλύπτοντας ενοχικά τη δική του υποχώρηση στο ίδιο θέμα Η δική του θέση για αποδέσμευση έχει αποσπαστεί πλήρως από το σημερινό και άμεσο πολιτικό αγώνα των εργαζομένων..." 


Τους υποψηφίους που θα υποστηρίξει στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, παρουσίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ειδική εκδήλωση την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Βλέποντας κανείς τις υποψηφιότητες καταλαβαίνει τη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και τη λογική των «δοκιμασμένων» λύσεων.

Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής επικρατείας Θανάσης Παφίλης στην Περιφέρεια Αττικής, ο Βαγγέλης Μπούτας στη Θεσσαλία, ο Στρατής Κόρακας στο Βόρειο Αιγαίο, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Π.Γ Νίκος Σοφιανός στον Δήμο Αθηνας και η δημοτική σύμβουλος και μέλος της Κ.Ε. Ελπίδα Παντελάκη στον Δήμο Πειραιά.

Παράλληλα έχει δοθεί στη δημοσιότητα η διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το ΚΚΕ δείχνει πλήρη εκλογική προετοιμασία και ετοιμότητα, αναζητώντας προφανώς, μέσα από τη τριπλή εκλογική μάχη, μια ανάκαμψη μετά το αποτέλεσμα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται να απασχολεί την ηγεσία του κόμματος η ανάγκη για άμεση ανάπτυξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος με στόχο κατακτήσεις και νίκες που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι αγώνες διαμαρτυρίας και «χαμηλής έντασης» που φαίνεται να πριμοδοτεί το ΚΚΕ, πάντα βέβαια στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στις 3 Φλεβάρη, απέναντι στη πρόταση των Παρεμβάσεων για οργάνωση άμεσου απεργιακού αγώνα με κλιμάκωση συνεχών επαναλαμβανόμενων απεργιών στη βάση πλαισίου ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, το ΠΑΜΕ πρότεινε 24ωρη ή 48ωρη απεργία για τον Μάρτη. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι απολύσεις χιλιάδων «διαθέσιμων» δημόσιων υπαλλήλων είναι προ των πυλών.

Χλευάζοντας την πρόταση των Παρεμβάσεων για επαναστατικό βερμπαλισμό, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, παγιδευμένες σε μια λογική που λέει ότι όποιοι αγώνες γίνονται σήμερα αντικειμενικά (!) καταλήγουν στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σφυρίζουν σιωπητήριο, μέχρι να αλλάξουν οι «συσχετισμοί».

Βέβαια το ΚΚΕ δεν ξεχνά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γράφει μεταξύ άλλων στην διακήρυξη για τις ευρωεκλογές: «Μην πέσετε στην παγίδα των δήθεν “επαναστατικών”, “ανατρεπτικών”, “αριστερών” κομμάτων και ομάδων που σας τάζουν καλύτερες μέρες με έξοδο από την ευρωζώνη, με αλλαγή νομίσματος, με έξοδο από την ΕΕ, ενώ θα παραμένουν στην εξουσία οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η πλουτοκρατία». Για να συνεχίσει παρακάτω: «Τέτοιες θέσεις όπως οι παραπάνω προωθούν ορισμένες πρώην συνιστώσες και σημερινά “ρεύματα” του ΣΥΡΙΖΑ, το Σχέδιο Β του Αλαβάνου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Αντιγράφοντας μεθοδολογίες φτηνού συνδικαλισμού, το ΚΚΕ επιτίθεται σε μια τοποθέτηση που απλώς δεν υπάρχει: την έχει κατασκευάσει στα μέτρα του. Όλοι γνωρίζουν πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτει το ζήτημα της διπλής αποδέσμευσης από την ευρωζώνη και την ΕΕ ως κρίσιμο στοιχείο και αποφασιστική πλευρά ενός γενικότερου αντικαπιταλιστικού προγράμματος και με στόχο την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Καμία σχέση βέβαια με τις κοινές ανοησίες ότι δήθεν οι δυνάμεις της τάζουν ότι “θα παραμένουν στην εξουσία οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η πλουτοκρατία”. Θέση σαφής, κρυστάλλινη, αναγκαία.

Το ΚΚΕ έχει ανάγκη να διαστρεβλώσει τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ΕΕ καλύπτοντας ενοχικά τη δική του υποχώρηση στο ίδιο θέμα Η δική του θέση για αποδέσμευση έχει αποσπαστεί πλήρως από το σημερινό και άμεσο πολιτικό αγώνα των εργαζομένων - και έχει μετατοπιστεί χρονικά και πολιτικά για το μέλλον της λαϊκής εξουσίας.

Δεν ξέρουμε αν η κινηματική απουσία του ΚΚΕ από την επίσημη φιέστα της ελληνικής προεδρίας οφείλεται σε αυτή την υποχώρηση. Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα όταν διαβάζουμε τη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, στην οποία πρωτοστατεί το ΚΚΕ, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομέου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις εξαρτήσεις, από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, να παλεύει για τον σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης»

Η αποδέσμευση από την ΕΕ «συμπεριλαμβάνεται» - δηλαδή αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί και να το κάνει.Έτσι το ΚΚΕ στο εξωτερικό μετατρέπει την αποδέσμευση από πολιτική θέση σε δυνατότητα επιλογής και στο εσωτερικό καταγγέλλει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για οπορτουνισμό.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΡΙΝ 9/2/14

Δεν υπάρχουν σχόλια :