Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Στήνουν σκηνικό τρόμου για τους επιζώντες του ναυαγίου

Με συνεχείς προσαγωγές η αστυνομία προσπαθεί να «σπάσει» το ηθικό των θυμάτων του ναυαγίου. Πλαστές οι καταθέσεις του λιμενικού καταγγέλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Σε ασφυκτικό κλοιό από την αστυνομία και υπό καθεστώς συνεχούς παρενόχλησης βρίσκονται, σύμφωνα με καταγγελίες, οι επιζώντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, που κατήγγειλαν το ρόλο του ελληνικού λιμενικού.

Η αφγανική κοινότητα καταγγέλλει συνεχείς προσαγωγές επιζώντων του ναυαγίου από την ελληνική αστυνομία.

Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, μόλις πενήντα μέτρα από το σημείο στο οποίο έχουν βρει κατάλυμα οι πρόσφυγες, η αστυνομία προσήγαγε έναν νεαρό που έχει χάσει τρεις δικούς του ανθρώπους στο ναυάγιο.

Η προσαγωγή έγινε παρά το γεγονός ότι είχε μαζί του όλα τα νόμιμα έγγραφα και συνοδευόταν από τον επικεφαλής της αφγανικής κοινότητας. Σύμφωνα με την καταγγελία, μεταφέρθηκε στο Α.Τ Ομονοίας.

Το μεσημέρι, σε επίσης πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που βρίσκονται οι πρόσφυγες, η αστυνομία προσήγαγε και τον πατέρα που έχει χάσει τα τέσσερα παιδιά του. Και αυτός είχε μαζί του όλα τα νόμιμα έγγραφα.

Στις 15:45 η αστυνομία προσήγαγε τρία ακόμη άτομα από το ναυάγιο που επίσης είχαν όλα τα σχετικά έγγραφα.

Από το πρωί η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσουν σε μέσα ενημέρωσης καταθέσεις αγνώστων πηγών που φέρονται να έκαναν θύματα του ναυαγίου και από τα οποία δεν προκύπτουν ευθύνες για τη στάση του λιμενικού. (Διαβάστε ολόκληρo το ρεπορτάζ του info-war.gr).

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλουν ότι οι σχετικές καταθέσεις είναι πλαστές. Με επιστολή του τη lifo.gr ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Για κάθε άτομο γνωρίζει να τις διαβάζει είναι εμφανές πως πρόκειται για αναξιόπιστες και πλαστές καταθέσεις (πέρα από κάτι ανορθογραφίες που βγάζουν μάτι). Αναξιόπιστες γιατί δόθηκαν στα στελέχη του Λιμενικού που σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη τραγωδία ήταν άμεσα ή έμμεσα εγκαλούμενα. Αναξιόπιστες γιατί ακόμα και αν υπάρχουν υπογραφές (δεν φαίνονται στο δημοσιευμένο αρχείο) οι φερόμενοι ως Αφγανοί μεταφραστές προφανώς αδυνατούσαν να τις διαβάσουν στα ελληνικά ώστε να ξέρουν τι υπογράφουν, για παράδειγμα πως ο ένας Αφγανός μεταφραστής είπε μεταξύ άλλων και τη λέξη «ρέλι» που ούτε εγώ γνώριζα στην ελληνικά γλώσσα.
Πλαστές γιατί είναι αδύνατο για παράδειγμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, μεταξύ 16:45-17:00 της 22/1/2014, οι Πλωτάρχης ΣΚ και Σημαιοφόρος ΚΠ με τη διερμηνεία από και προς τη Φαρσί (αλήθεια αυτή είναι η γλώσσα αυτών των Αφγανών;) του Αφγανού RR να πήραν και να κατέγραψαν ταυτόχρονα τις καταθέσεις των δύο διασωθέντων KB και ΑΟ ακόμα και αν δίνονταν σε ταχύτατο ρυθμό υπαγόρευσης και ταυτόχρονης μετάφρασης. Ούτε είναι δυνατό την ίδια ημέρα να εμφανίστηκε στους δύο ανακριτές του Λιμενικού ο GS στις 18:55 και να έδωσε στη συνέχεια κατάθεση μεταξύ 18:00-18:10».


Νωρίτερα ο Ν.Δένδιας επιχείρησε να συνδέσει το ζήτημα της μετανάστευσης με την τρομοκρατία λέγοντας ότι «η τρομοκρατία είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης»

Πηγή:info-war


Δεν υπάρχουν σχόλια :